Усещането за общност е най-ценният капитал на троянци

В града почти няма безработица, а новородените се увеличават, казва кметът Донка Михайлова


– Г-жо Михайлова на 14 октомври ще отбележите знаменателен юбилей – 150 години от основаването на Троян. Кои са главните инициативи, посветени на тази годишнина?
– Посветихме на юбилейната годишнина изграждането и обновяването на 15 общински обекта. Сред тях са най-значимите ни културни обекти – Музея на приложните изкуства, Народното читалище „Наука“, Художествената галерия „Серякова къща“. Реконструирахме изцяло и сградата на общината. С изцяло нова визия е центърът за обслужване на гражданите. Приключваме с изграждането на нов малък кооперативен пазар, стартира и изграждането на дневен център за деца с увреждания.
Само тази юбилейна инвестиционна програма е за около 8 млн. лв.
– Сравненията между началото и днешния ден на Троян, като че ли са неуместни. Но все пак бихте ли илюстрирали бурното развитие на града в последните години с няколко факти и цифри?
– Най-радостното е, че през последните 6 години, в които аз съм кмет, безработицата спадна почти двойно – от 7,2% на 4,4%.На практика незаети хора в община Троян почти няма. Много висока е и инвестиционната активност в общината. Ще посоча само два факта в подкрепа на тази тенденция: през тази година строителните разрешения, които сме издали, и въведените в експлоатация обекти са се увеличили двойно в сравнение с миналата година. Средствата, които вложихме в подобряване на общинската инфраструктура, изграждането и обновяването на различни обекти само от европейски програми за тези 5-6 години надхвърлят 70 млн. лв. И мога съвсем отговорно да го кажа – тези средства са усвоени по един почтен и добросъвестен начин в интерес на гражданите. Искам да спомена и един друг, много радостен факт – за пръв от 15 години през 2017 г. новородените бебета в Троян надхвърлиха цифрата 300.
– Съвсем наскоро на Есенния технически панаир едно от емблематичните троянски предприятия – „Елпром“- получи 4 златни медала и то за иновативни в световен мащаб изделия. Имате ли някакви, само Ваши секрети в подкрепата и стимулирането на бизнеса в общината?
– Стараем се да поддържаме работещи и ефективни контакти с местния бизнес. Правим го с взаимното разбиране, че само заедно, местна власт и бизнес, можем да постигаме успехи.
С тази цел създадохме един много добър модел на взаимодействие – Консултативен съвет на бизнеса. Това е обществен, доброволен орган в помощ на кмета, в който обсъждаме най-важните въпроси и проблеми на общинската политика – бюджет, местни данъци и такси, инвестиции, административно обслужване, т.е. всичко онова, което създава благоприятна среда за бизнеса. Значително подобрихме инфраструктурата в бизнес-зоните в града, подкрепяме изцяло нововъзникващи фирми и производства.
Община Троян беше една от първите, която въведе комплексното административно обслужване, работим много активно и за бъдещото електронно управление.
– Кои са личностите, оставили трайна диря в развитието и утвърждаването на Троян като един от най-будните български градове ?
– Този дълъг списък от умни и предприемчиви троянци винаги започва с името на Иван Хаджийски, първият български социолог, описал бита и душевността на българския народ по един неповторим начин. Историята помни още редица троянци, оставили трайна диря в живота на общината и на България. Един от тях например е Калчо Хаджикалчов, виден български дипломат, с голям принос за постигане на независимостта на България. Васил Цвятко пък, съборил своя дом, който пречел на трасирането на важна улица, и така дал личен пример на троянци в изграждането на новия, модерен град. Няма да пропусна и името на Димитър Гемиджийски, кмет на Троян, въвел новото, модерно градоустройство, с пословична любов към града.
– Има ли специални инициативи, посветени на тези умни и предприемчиви люде в юбилейната година?
– В последните години троянци възродиха традицията на дедите си – да дават от себе си за просперитета и прославата на своя град. Паметниците и паметните знаци за увековечаване на тези видни личности изграждаме изцяло с лични средства, които набираме в различни благотворителни кампании.
Миналата години изцяло възобновихме Паметника на загиналите във войните. Храбрите троянци, воювали в състава на 34-ти Троянски полк, са се отличили особено в Дойранската епопея и много от тях са оставили костите в тази битка за Отечеството.
Тази година отново с дарителски средства изградихме паметник на генерал Владимир Вазов. И двете дарителски кампании бяха проведени с активното участие на един виден български дарител – проф. Иван Гаврилов. В навечерието на тазгодишния празник открихме барелеф на акад. Ангел Балевски, изтъкнат български учен, оставил трайна следа в историята на БАН като неин дългогодишен председател.
– Кое според вас обединява тези умни и предприемчиви люде и днешните троянци ?
– Най-важното наследство, което ценим и съхраняваме и днес е усещането за общност, така характерно за нашите предци.
Това единение ни позволява, независимо от политически, верски, социални и други различия, да бъдем заедно и да работим усърдно за развитието на града и общината. Това, според мен, е най-ценният капитал на троянци, който ще предадем и на следващите поколения.
Нашите предци са били предприемчиви люде, които са намирали верни отговори на трудни решения. Мисля, че това важи с пълна сила и за днешните лидери и стопани на града и общината.
– Неотдавна премиерът Борисов даде за пример взаимодействието между централната и местната власт в Троян за развитието на града. Каква е рецептата ви за този синхрон между един кмет от опозицията и изпълнителната власт?
– Рецептата е много проста. За да се докаже и да успява, един кмет от опозицията трябва да работи с много повече професионализъм и експертност, да влага двойно повече усилия. Троян има значителни инвестиции от различни финансови източници, най-вече европейски. Но не е получил и стотинка даром, без правила и ясни критерии. Ние просто сме длъжни да представяме безспорни, доказано добри проекти,за да издържат и на най-строгата оценка.
– Какво бихте посъветвали онези, които правят голямата политика в държавата?
– Да се вгледат в примера на троянци. Да работят не за разделение, а за изграждане на чувство за общност. Да подкрепят и стимулират предприемчивостта на българите.
– Кои ще бъдат акцентите на вашата работа като кмет през последната година на вашия мандат?
– Ще продължим изграждането на общинската инфраструктура. След като изцяло обновихме водоснабдителната и канализационна мрежа, усилията ни ще бъдат насочени към обновяване на улиците в града и общинската пътна мрежа между селищата в общината. Имаме да решаваме тежки проблеми по пълноценното събиране и оползотворяване на битовите отпадъци в общината и това ще бъде един от приоритетите ни в последната година на нашия мандат.
Разбира се, ще продължим да подкрепяме развитието на бизнеса, образованието, културата и спорта в общината.
– Имате ли желание да се кандидатирате за кмет на Троян трети мандат? От какво ще зависи избора ви?
– Рано е да давам отговор на този въпрос. Изборът ще зависи най-вече от моята самооценка доколко полезна съм била на моята община и на хората в нея. Длъжна съм да направя конкретен и много честен анализ доколко успешна съм била в поставянето на целите и тяхното изпълнение в интерес на гражданите. Едва тогава ще взема моето решение дали да се кандидатирам или не.

 

Матей Бонев, standartnews.com

Коментари