Троян се представи на туристическо изложение „Ваканция и СПА“


Община Троян се представи със специален щанд в едно от най-популярните туристически изложения в България „Ваканция и СПА“. От 14 до 16 февруари щандът на Общината представя важни забележителности в Троянския район.

Участие на щанда по време на откриването взе керамикът Румен Георгиев, който представи своя колекция. Особено привлекателни за гостите още в първия ден бяха 7-годишната Троянска ракия на „Винпром Троян“ и продукти на „Родопа“-Троян. Специален гост на щанда при откриване на изложението беше министър Николина Ангелкова. Кметът на Община Троян лично представи на министъра щанда и я покани за участие в Международното изложение на занаятите, което ще се състои в Националното изложение в с. Орешак от 3-5 май. Министър Ангелкова изрази удовлетворение от високото качество на клипа посветен на 150-та годишнина от обявяването на Троян за град, който също беше представен на щанда. Експертите от администрацията Христо Ангелов и Тереза Георгиева ще посрещат посетителите на изложението до 16-ти февруари, за да представят туристическия потенциал на общината.

Национално изложение – Орешак също участва на международната туристическа борса. Екипът на изложението промотира предстоящите културни събития, които ще се проведат в изложбения комплекс през 2019 г., както и възможността целогодишно посетителите на изложението да участват в демонстрации по някои от най-характерните за троянския край занаяти, като грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. От тази година Изложението предлага и обучение по иконопис. На международната туристическата борса в град София Националното изложение стартира рекламна кампания за популяризирането на богатите културни традиции на района „Избери Троян“. Провеждането на концерти, фестивали, спектакли, показващи автентичните обичаи и бит, са насочени изцяло в подкрепа на сектора на туризма, като идеята е да се удължи престоят на туристите в района, респективно удължаване на туристическия сезон. Вече са подписани 5 договора между Националното изложение и известни у нас туроператорски фирми за организирано посещение на изложението и участие на групи в предлаганите от НИХЗИ демонстрации на различни видове занаяти: грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. На среща с представителите на Министерството на културата и туризма на Гърция НИХЗИ с. Орешак отправи покана за участие на техни майстори в провеждания през месец август 2019 г. пленер: „Керамиката на балканите народи”, чиито домакин ще бъде Националното изложение – Орешак. Националното изложение пък получи покана от представителите на Турция да участва в провеждания през месец Август 2019 г. в Чанаккале фестивал по керамика „Троя”.

 

Коментари