Троян приема над 100 пилоти на Европейското по мотокрос този уикенд


Броени дни остават до началото на първото мотокрос състезание от веригата Grand prix Bulgaria за сезон 2019, домакин на което ще бъдат Община Троян и един от местните мотоциклетни клубове – Троян Моторспорт. Великден на мотополигон Троян ще празнуват състезателите от Европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ65, ЕМХ85 и OPEN, както и от BMU Euro MX шампионата в класовете МХ2/МХ и Veteran. Заявка за участие до момента са подали 112 състезатели от България, Румъния, Турция, Северна Македония, Сърбия, Гърция, Молдова, Чехия, Украйна, Хърватия, Словения, Унгария и Кипър. Състезателите и почитателите на мотокроса ще бъдат посрещнати от обновена инфраструктура на мотополигона и подобрено състезателно трасе, за което можем да благодарим на Община Троян, която не пожали усилия и труд през последните няколко седмици това да стане реалност.

В най-малката кубатура, клас ЕМХ65 конкуренцията от началото на годината е сериозна. По време на първия кръг от шампионата, проведен преди две седмици в Кишинев, Молдова, участниците се сблъскаха с изключително трудни метеорологични условия (силен дъжд), което доведе до отмяна на вторите маншове в състезанието. Поради тази причина и точките на шампионата са все още в начална фаза, но силно се надяваме най-добрите български пилоти да намерят своето заслужено място на подиума. Като основни претенденти за това, към момента можем да посочим: Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм), Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм), Тихомир Йорданов (МСК Девня Марцианопол), Венцислав Тошев (МСК Севлиево) и други момчета, които ще направят своя дебют на европейската сцена.

При пилотите от клас ЕМХ85, конкуренцията е не по-малка, като двама от основните претенденти за победата са български състезатели: Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна) и Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт). Станислав Гошев (Дамасцена Алба МСК) и Живко Иванов (МСК Диана Рейсинг) все още не са разгърнали потенциала си в кубатурата 85сс, но за тях Троян е позната дестинация и това ще им даде шанс за по-предно класиране в компанията на най-добрите пилоти от Румъния, Хърватия и Унгария, които ще видим на стартовата бариера.

В клас МХ2, фаворит е Майкъл Иванов (Тексим Мотор Спорт), който се представи отлично в стартовете на Националния шампионат в Поморие и показва желание, качества и воля за топ класиране в Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ250, където са насочени и неговите основни приоритети през годината. Алекс Димитров (Мотоспорт Варна) взе калната победа в Кишинев и е начело на класирането, като в Троян ще видим още и други отлични състезатели като Жулиан Георгиев (Несебър Мото), Кристиян Иванов (Тексим Моторспорт), Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли), Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг) и Радослав Зоков (АИТ Рейсинг Тийм). Очаква ни интересна борба в клас МХ2, като основният въпрос с днешна дата е дали ще видим Майкъл Иванов и в клас OPEN.

За клас OPEN/MX1 конкуренцията е повече от интересна, като на стартовата бариера ще видим силна чешка тройка: Мартин Мичек (Европейски шампион за 2018 и световен вицешампион в клас МХ3 2013), Петър Бартош, както и Петър Михалец, от Украйна пристига група от четири състезателя като сред тях е Дмитро Асманов (бронзов медалист за 2018 в клас OPEN), Матей Ярош от Словения и други. Сред българските пилоти които ще видим на старта се нареждат имената на Любомир Васев (Тексим Моторспорт), Калоян Илиев (МСК Севлиево), Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг), Георги Гочев (МСК Девня Марцианопол) и завърналия се след едногодишно прекъсване Симон Венев (НСА Моторспорт). 

МХ/Veteran както винаги е амбициозна състезателна група от два под-класа МХ (23-39 годишни) и Veteran (40 плюс) в която, като погледнем резултатите, младостта не винаги е по-добра от опита натрупан през годините. Състезателите, претенденти за Великденската победа в тази група, са повече от колкото можем да споменем на в момента Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм) и Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт България) са двамата пилоти налагащи темпото в стартовете. И двамата обаче са притискани от амбициозния румънец Йонут Кояну, така че само в Троян ще разберем на кого ще се усмихне късмета този кръг.

Програмата за състезанието (при поносими метеорологични условия) ще ни даде възможност да наблюдаваме четири манша в събота (три квалификационни – EMX65, EMX85, OPEN и първия състезателен за МХ/Veteran в късния следобед). При сериозен априлски дъжд, квалификационните маншове, по решение на журито, могат да бъдат преобразувани в квалификационни тренировки, но дано времето да бъде на страната на състезателите и публиката. В неделя, както обикновено, след официалното откриване което по програма е в 10:30, предстоят и всички останали състезателни маншове. 

Заповядайте в Троян за Великденския мотокрос!

Информация на Българска федерация по мотоциклетизъм

Коментари