Троян приема балканския елит по мотокрос през уикенда


Броени дни остават до второто домакинство за сезона на Община Троян в календара на мотокрос състезанията. Тази седмица среща на мотополигон „Троян” ще си дадат състезателите от Балканския и Националния шампионат по мотокрос. Заявка за участие са подали над 100 състезатели от България, Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Турция и Кипър. Община Троян и организаторите от спортния клуб „Троян Моторспорт 01“ се постараха да подготвят състезателното трасе преди очакваното разваляне на времето тази седмица и в момента един от най-интересните и трудни мотополигони в календара очаква началото на състезателния уикенд.

МХ65

За най-малките състезатели в шампионата, мотополигон Троян е или любимо трасе за състезания и тренировки, когато времето е хубаво, или едно от най-големите изпитания, в случай, че вали и е кално. Двамата топ пилоти в класа – Виктор Бориславов (КТМ, лидер в класирането за Балканския шампионат) и Мариос Канакис (КТМ, лидер в Републиканския шампионат), показват сериозна конкуренция през годината в борбата за титлите. В Самоков през септември, Виктор си тръгна със спечелено първо място и две победи в състезателните маншове, докато Мариос размени по едно второ и едно трето място с Радостин Михайлов (КТМ). За Републиканския шампионат Канакис има спечелени до момента 216 т., Бориславов е с 206 т., а Михайлов е с 203 т. В класирането на Балканския шампионат, Виктор е с 126 т., Мариос – 106 т., а третото място се заема от Аида Кояни, Румъния, с 101 т.

МХ85

Голямата борба в клас МХ85 през сезона се води между Николай Малинов (КТМ, лидер в Републиканския шампионат) и гръцкия пилот Антониос Сагмалис (КТМ, лидер в класирането за Балканския шампионат). Тройката в шампионатите се допълва от Кристиян Иванов (КТМ), който заедно с Димитър Грозданов (КТМ) отбелязват една успешна дебютна година в клас МХ85. След травмата на Грозданов в Самоков и нулевия резултат в точкуването от Ридо, Ерай Хасан (КТМ) ще търси своето място в топ три на троянското гранд при. Определено силите в клас МХ85 са доста изравнени, но за националния шампионат, Николай води с 27 т. пред Кристиян (219 т.), Антониос е трети с 217 т. В Балканския шампионат, Сагмалис е завоювал до момента 125 т., Малинов е със седем точки назад, а Иванов е с 101 т. спечелени в трите кръга за МХ85 до момента.

 

МХ2

Свидетели сме на един изключително силен и оспорван сезон при 250 кубиковите машини, в който на определени моменти се намесват двамата пилоти от световния шампионат – Майкъл Иванов и Иван Петров. Лидер обаче в шампионата на републиката е Хакан Халми (КТМ, 247 т.), който води на Георги Георгиев (Сузуки, 207 т.) с 40 точки, а трети е Тони Цветков (Ямаха, 192 т.). Цветков, от друга страна е сериозен лидер класирането на Балкланите, като там разликата между него и Халми е 18 точки – 157 т. срещу 135 т., в полза на Цветков. Трети за Балканския шампионат е Любомир Васев (Ямаха, 116 т.), а съвсем близо до него се намира Алекс Димитров (КТМ, 112 т.). Майкъл и Иван са основни фактори в предстоящото състезание, което може да се яви последно за тях през сезона в България, тъй като и двамата започват своята зимна подготовка за сезон 2017 в Световния шампионат.

 

МХ1

Адриан Радута (Ямаха) от Румъния е лидер в класирането на двата шампионата, като неговия сезон за националния шампионат е маркиран от 10 спечелени манша и две втори места (от състезанието в Севлиево, където бе победен от Майкъл Иванов). Адриан Радута успя да спечели титлата в клас МХ1 два кръга преди официалния завършек на сезона, с аванс от 110 точки, като той е първият чуждестранен състезател, шампион на България в дисциплината мотокрос в шестдесет годишната история на тази кубатура. В Балканския шампионат, втората позиция е за македонеца Християн Илиоски (Ямаха, 179 т.), а трети е Хризантос Хараламбос (КТМ, 158 т.). След контузиите на Денислав Ангелов в началото на сезона и на Калоян Илиев, малко преди Севлиево, втората и третата позиция в шампионата на България се заемат от Атанас Атанасов (Ямаха, 182 т.)

 

МХ

В мега групата на клас МХ, след рекордното участие на 54 състезатели в Самоковския кръг, травмата на Мартин Тодоров и въобще цялостния електрически заряд на класа, ситуацията преди Троян е ясна само в отношение на това кой, къде се намира в таблицата с временното класиране. А там виждаме Веселин Малинов (Кавазаки, 256 т.) като лидер за националния шампионат и Юлиян Райчев (Кавазаки, 138 т.) лидер на Балканите. Със сигурност можем да кажем, че групата МХ е голяма, интересна и непредсказуема. На днешната среща с медиите (05.10.2016 г.) стана ясно, че след като 7 години се състезаваше с мотор КТМ, от следващата година Иван Петров ще се заложи на друга марка – „Husqvarna“. Това обяви самият пилот, а официално и от „Biano Racing team Husqvarna“ потвърдиха новината за участието в световния календар – МХ2 през 2017 на Иван Петров.

На пресконференцията Майкъл Иванов сподели, че след Троян отива да тренира в Белгия, където ще изчака офертите към него за новия сезон в световния шампионат. Кметът на Троян Донка Михайлова разкри, че трасето е добре подготвено към момента и за града е особена чест да приема елитът на мотокроса за втори път този сезон. Председателят на организационния комитет на Гран При България Румен Петков благодари на кмета Михайлова и екипа й за професионалното отношение към мотокроса и спортните дейности в града.

В събота /8 октомври/ са свободните тренировки и квалификациите, както и първият манш в МХ, а в неделя от 10.30 часа е официалното откриване на Гран При България.

Входът за зрители на мотополигон Троян е безплатен!

 

Из  пресинформация на „Българска Федерация по Мотоциклетизъм“

Коментари