Троянският Музей на занаятите е „Музей на годината“ за 2018 г.


Наградата на „Музей на годината” за 2018 г. на Сдружение „Български музеи” спечели троянският Музей на занаятите.

На 15 април станаха известни наградените музейни институции и специалисти. Официалният протокол беше публикуван на страницата на сдружението във Фейсбук. Експертно жури в състав: гл. ас. д-р Светла Казаларска, Боряна Матева, гл.ас. д-р Тодор Петев, д-р Екатерина Цекова, доц. д-р Атанас Шопов обсъди номинациите, които се извършваха до края на месец януари и присъди за трета поредна година наградите на професионалната музейна общност.

Наградата е за реализиране на проекта „Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – гр. Троян „Оборудване и обзавеждане на експозиционните зали на обект, свързан с културния живот на Община Троян – Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства“ и в тази категория троянският музей се състезава с Регионален исторически музей – Бургас за „Ремонт и обновяване на експозицията на Природонаучен музей – Бургас“.

Музеят получава наградата за модернизиране на своите два обекта – музей – Централна сграда и галерия „Серякова къща”. В централната сграда на Музея обновените експозиционни пространства предоставят както традиционен, така и новаторски поглед към културното наследство. Допълнително поставените текстове и карти, специално направените рисунки, легенди и речници на термини от занаятите, поднасят информацията чрез обективността на историческата наука, чрез географското териториално определяне на региона и обогатяват информацията от гледна точка на посетителите.

А зоните „Моля, пипайте!”, „Нещо любопитно” и многолистните папки определено носят креативност спрямо класическите музейно-педагогически принципи. Тези зони предизвикват публиката, давайки ѝ възможност сама да обогати каналите си за информираност и да самоактивира своите сетива. Това прави и музейния разказ по-ефективен на базата на самоучастието на публиката.

В галерия „Серякова къща” е поставено ново външно и вътрешно художествено осветление, както и модерни системи за окачване на картини и други експонати.

Наградата е признание и за Община Троян и усилията ѝ да обновява културните институции в града.

Музеят на годината ще бъде домакин и на посланиците от държавите-гости на Международното изложение в Орешак, непосредствено преди откриването на 3 май.

Коментари