Троянска ученичка от НУПИ „Проф. Венко Колев“ с първо място в национален литературен конкурс


В Ботевград приключи четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Стамен Панчев“ за ученическо творчество. Наградите бяха връчени на 25 март 2017 г . в салона на читалище „Христо Ботев 1884″.  Десислава Шамова получи първа награда за поезия във възрастова група V – VІІІ клас. Десислава е ученичка в Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян, както и член на литературния клуб към Педагогическия център (Шокова къща) – ръководител Лина Борджиева. Стихотворението на троянското момиче носи заглавие „Рисунка“. Оказа се, че тази творба е впечатлила най-силно председателя на журито – професор Михаил Неделчев, преподавател по теория и история на литературата в Нов български университет. Професорът изтъкна като ценни качества в творбата на Десислава Шамова чистотата, хуманността и непосредствеността на преживяването, отбеляза факта, че  стихотворението е написано в класически стих, като в текста е уловен ритъмът на езика, който умело е съчетан с детския наивитет на римите. Десислава получи парична награда и специално изработен стъклен плакет, на който е гравирано нейното име. Също така и бе връчена юбилейна книга, събрала най-характерните творби на Стамен Панчев, както и биографични статии, снимки, архивни документи, свързани с живота му. Професор Неделчев подари на нашето момиче и останалите наградени деца своята нова научна книга, посветена на последните творби на писателя Пейо Яворов.

Конкурсът се органзира от Община Ботевград, Дружество „Орханиец“ и Дружество на литературните творци „Стамен Панчев“.  Провежда се под патронажа на Райна Панчева – внучка на именития поет и национален герой, и  Стамен Банковски-Панчев – негов правнук, който осигурява наградите. Литературната надпревара е предназначена за ученици от V до XII клас от цялата страна. Целта е да се мотивира развитието на творческото въображение и талант у подрастващите в областта на словесното изкуство; да се стимулира съхраняването и утвърждаването на най-важните човешки ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност; да популяризира постиженията в областта на литературата на най-младите нейни почитатели в България и да активира създаването на творчески контакти между тях.

В настоящето четвърто издание на конкурса „Стамен Панчев“ бяха връчени и две поощрения (V-то място) за поезия и проза на Християн Трифонов – също ученик от НУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян. В миналогодишното трето издание отново възпитаник на НУПИ бе отличен с трето място за поезия – това бе Давид Костадинов – сега в Х клас.

Лина Борджиева

 

„ЕДНО ДЕТЕ СИ НАРИСУВА МАЙКА“

„Едно дете си нарисува майка“  –

красива, мъдра и добра.

Прегръщаше я силно, нежно,

ала не му отвърна тя.

 

„Едно дете си нарисува майка“ –

там във сираческия дом,

със счупени пастели я рисува

върху съдрания картон.

 

А любовта е свято нещo,

тъй трудно се намира тя.

Днес някои само си мечтаят

да имат любовта.

 

„Едно дете си нарисува майка“ –

красива, мила и добра.

Прегръщаше я силно, нежно…

ала не му отвърна тя.

Десислава Шамова – VІІ клас

 

Коментари