Троянка стана синдик на КТБ


Ново трио ще е отговорно за събирането на милиардите от КТБ. В петък във фалиралата банка са били назначени двама нови синдици – варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова. Отстранена е водещата досега фигура Росен Ангелчев. В банката остава Лазар Илиев.

Проблемът с новите назначения е, че и двете попълнения не изглежда да имат необходимия опит, за да успеят да разплетат и съберат имущество от най-голямата фалирала банка в българската история. А за Маринова има информация за контакти със съмнителен адвокат брокер. Така, ако досега имаше съмнения, че синдиците на КТБ действат селективно и не атакуват всички лоши длъжници равномерно, сега рисковете се увеличават.

Фондът за гарантиране на влоговете, който предлага и контролира синдиците, не е мотивирал официално защо се е спрял точно на тези две имена от наличните над 30.

Кристи Маринова, синдик на КТБ от 13.11.2015 г.
Кристи Маринова, синдик на КТБ от 13.11.2015 г.

Кристи Маринова е икономист от Троян. Тя е управляващ съдружник в местна счетоводна къща, която обслужва банки и компании, работещи в областта на финансите, производството, търговията и услугите, се казва в официално разпространеното от фонда съобщение. Като главен счетоводител Кристи Маринова е участвала в производства по несъстоятелност и ликвидация на търговски дружества, включително публични предприятия, пише още в биографията на назначената за синдик на КТБ. Имена на дружества и банки отсъстват от официалната справка. В Google излиза само едно голямо троянско предприятие с главен счетоводител Маринова – „Машстрой“, което обаче от години е в ликвидация.

Според източник на „Капитал“ Кристи Маринова е близка до ловешкия адвокат Момчил Мондешки, който е припознаван като „вратата“ към Търговското отделение на СГС. Маринова е представлявала пред Търговския регистър фирмите „Монд Металс“, „Солид-85“, „Пропърти груп 74“, „Агротекнолъджи“, които са собственост на брата на Мондешки – 30-годишния Mладен.

Името на Мондешки придоби популярност в началото на годината покрай сътресенията в Софийския градски съд. Мондешки, който е осъждан за документни престъпления, е бил забелязван многократно от съдии в кабинета на председателката на съда Владимира Янева. В доклада от извършената от ВСС проверка в съда се обръща внимание: „От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото „Белведере“ и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки. За лицето Момчил Мондешки, за който се събраха данни, че свободно е контактувал както със съдии, така и със служители от съда, ще стане реч по-надолу в доклада, но очевидно тази личност има отношение към нарушенията, извършени от Румяна Ченалова в качеството й на съдия по конкретни търговски дела.“

Източник: capital.bg

Коментари