Традиционна Великденска изложба на троянските майстори в Националното изложение – Орешак


В унисон със събуждащата се от зимен сън природа, в навечерието на Празникът  на Празниците Възкресение Христово, Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, дава нов живот  на  богатото културно наследство на района. Гостите на Националното Изложение ще  видят  характерните за троянския край  занаяти и могат  да опипат сами да изработят нещо самобитно и оригинално с помощта на нашите майстори Румен Георгиев (керамика),  Милена Николова (дърворезба)  и Стела Василева (иконопис). Ученици от Националното училище по приложни изкуства „Проф.Венко Колев„ – Троян ще демонстрират восъчна техника за изписване на Великденски яйца.  Желаещите да се включат в това вълнуващо преживяване, могат да го направят и с помощта на художник–керамика Марияна Личева.

На 7 април 2018г. ( събота ) от 11.30 часа в зала №1   на Националното изложение ще се открие и традиционната Великденска изложба Троянските майстори.

Не е случайно, че започваме новия сезон именно с изложба по керамика. Керамиката е една от магнетичните сили, които действат в района и се е превърнала в емблема на троянския край. Троянската керамика е колоритна и жива, тя създава настроение още от пръв поглед.

В изложбата  участват 15 автори , които   ни разкриват многообразието на   своето изкуство   чрез   428 експоната.

Наред с  доаените   Николай Йовков, Марияна Личева, Румен Георгиев са и техните по-млади, но много талантливи колеги Ралица Йовкова, Веселин Стоянов, Надежда Христова, Мартин Киров, Росица Занкова, Марина Илиева, Мария Радоева, Мила Воденичарова и Васко Василев, Силвия Доневска и Магдалена Събчева. Специален гост на „троянските майстори” е художник-керамика Светлозар Пармаков, който ще  представи  своята нова колекция  от рисуван порцелан.

Понякога произведенията на майсторите надхвърлят границата на традицията и ни отвеждат в един нов свят  от цветове, форми и композиции. Творбите им носят емоцията от експеримента с формата и материала.  Експозицията впечатлява  най-вече с разширяване на диалога  между традиция и модерно изкуство. Авторите за пореден път ни доказват, че керамичното изкуство е една магия. Магията на глината, водата и огъня.

По същото време ( 7 и 8 април 2018г. ) се провежда  и ХХ издание на традиционния Великденски панаир за произведения на народните художествени занаяти и стоки за бита.

Гостите на Орешак, които желаят да посетят Троянския манастир и да бъдат част от празничните богослужения, по повод най-големият християнски празник Възкресение Христов, могат да се докоснат и до един друг феномен – народните художествени занаяти, и така да доставят радост на всичките си сетива.

 

 

 

Коментари