Тетевен отбеляза 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски


Днес отбелязваме 151 години от гибелта на националния ни герой – Васил Левски. Пред паметника на Апостола на свободата в гр. Тетевен своята почит и признателност към живота и делото му отдадоха зам.-кметовете на Община Тетевен – Борис Врабевски и Тони Стоев, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, учители и ученици, граждани.

В богатата ни история и народната ни памет са съхранени плеяда личности, посветили се на българската кауза през различни епохи, но в пантеона на най-почитаните, дарени с ореола на безсмъртието безспорно е Васил Левски, каза г-н Врабевски в своето слово към присъстващите.

Той подчерта, че в нашата нова история няма друга такава личност, която да е останала незасегната от бурите на политическия и обществения живот, която така да респектира и вълнува нацията.

Във всяко българско сърце живее споменът за него – Апостола, неуловимия Дякон, мъжа с най – чистата душа. Всяко дете започва да учи българската история с неговото име – символ на безгранична обич към род и Родина, каза още г-н Врабевски.

Слово по повод годишнината изнесе и г-жа Стойчева, а програмата продължи с музикални изпълнение и рецитали, специално подготвени от децата от ДГ „Васил Левски“ и МВГ „Вежен“ – гр. Тетевен.

Букети и цветя бяха поднесени от името на Община Тетевен, ОбС – Тетевен, детски градини и училища, образователни центрове, културни и държавни институции, организации и асоциации, граждани и политически партии.

151-вата годишнина от гибелта на Левски бе отбелязана още в селата Голям извор, Черни Вит и Гложене.

Коментари