С традиционно шествие в Тетевен отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост


Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Тетевен започна с шествие на ученици от училищата в града, водени от духов оркестър и мажоретен състав. Всички участници в шествието се събраха на площад ,,Сава Младенов“, където д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, поздрави всички жители и гости на града:

,,24-ти май – един ден в календара на българския народ и история, особено значим. Той обхваща надеждата и стремлението на различни поколения, радостта от просвещението, силата на науката и словото. Този майски ден е изпълнен с деца, развявайки българското знаме с гордост и устрем. Всяка година ние се събираме тук, за да покажем, че има смисъл в труда на учителите, че нашите деца са будни и талантливи, че уважаваме българските празници и традиции и успешно ги предаваме на поколенията. Защото без слово и перо в ръка, няма народ, който да се е въздигнал и да е успял!“. След това д-р Бояджиева връчи почетни грамоти на учители от училищата и детските градини за професионални постижения и новаторство в областта на науката и образованието през учебната 2018/2019 г.

Честта да поздрави събралите се имаше и инж. Златина Каталиева – директор на НПГГСД ,,Сава Младенов“ – гр. Тетевен. В програмата по случай празника се включиха талантливите деца от НУ ,,Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, а за доброто настроение на жителите и гостите на общината се погрижиха изпълнителите от Професионален фолклорен ансамбъл ,,Странджа“ – Бургас.

Докато магичните танцьори радваха публиката на площада, Борис Врабевски – зам.-кмет на община Тетевен, откри промишлената изложба, традиционно провеждаща се в НПГГСД ,,Сава Младенов“ гр.Тетевен, като заедно с Тони Стоев – зам.-кмет на Общината наградиха с грамоти участниците в нея.

В отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Тетевен се включиха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, г-н Бойко Пъдарски – Зам. областен управител на  Ловеч, Борис Врабевски, Тони Стоев и Свилен Русинов – зам.-кметове на Общината, ученици от всички училища в града, жители и гости на общината.

24-ти май е най-светлият български празник, напомнящ ни, че България е заслужила признателността и уважението на света. Днес, векове след святото дело на Солунските братя и техните ученици, е важно да открием истинското съдържание и смисъл на думите напредък, култура, човечност.

Коментари