С близо 40% са намалели пътните инциденти на територията на Област Ловеч


Заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата проведе зам.-областният управител Бойко Пъдарски. Във форума участва Анжелина Тотева, зам.-председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и експерти.

Работата ни е превантивна, а целта една – да опазим животи, Агенцията заедно с представители на МВР, МРРБ, МТИТС подготвяме напълно нов Закон за движение по пътищата, работим в много направления, като един от акцентите ни е образователна работа в партньорство с МОН, за да обхванем и започнем възпитанието как да се държим на пътя от най-ранна детска възраст. Предвидени са и възможности за финансиране на проекти на общини за създаване на площадки за обучение на децата в дворовете в детски градини и училища. Целта на това е да възпитаме у децата стремеж и правила да правилно поведение на пътя и в превозните средства, обясни Тотева в хода на заседанието. Тя се спря и на други дейности на Агенцията, като внесе яснота и по актуалния въпрос в последните дни за гражданите, които напускат страната ни. „Никой не ограничава правото за придвижване и пътуване на гражданите“, подчерта Тотева. По думите й на граничните пунктове те имат възможност при желание да платят глобите си, ако имат такива. Тя подчерта, че по-важното е, че там им се връчват фишовете, които иначе е трудно да бъдат навреме връчени при невъзможност да бъдат намерени нарушителите на посочения в личната карта адрес. „Тази информация бе манипулирана в обществото, но истината е такава – на граничните пунктове се прави проверка за неплатени глоби или за невръчени такива – след като се връчи документът, шофьорите могат да платят чрез терминал с отстъпка, да обжалват в 14-дневен срок или да изберат друг начин и време за плащане, но това не означава, че не могат да напуснат страната. Впрочем това е изключително важно и за граждани на чужди държави, които преминавайки през България, често извършват нарушения или ПТП и я напускат. Сега те няма да могат да си тръгнат преди да им бъде връчено нарушението“, подчерта още Тотева.

Анжелина Тотева изрази задоволството си от това, че Областна администрация Ловеч е една от малкото, представили в срок и без забележки Областен план за безопасност на движението по пътищата, отговарящ на всички изисквания на Агенцията. Широко бе коментирана и инициативата „Да освободим тротоарите за пешеходците“, както и трудното й реализиране. Вече повече от две години виждаме, че няма устойчив реален резултат и все още на много места в Ловеч и Троян виждаме паркирани коли по тротоарите и пешеходци, които заради това трябва да слязат на пътното платно и животът им да е застрашен от преминаващи до тях коли, коментира Пъдарски, и предостави снимки от последните дни на такива случаи. Причината затова е непостоянният и неефективен контрол.

С близо 40% са намалели пътните инциденти на територията на Област Ловеч от началото на годината. „Позитивна тенденция се наблюдава като цяло в областта, но постигнатите резултати не могат да ни успокояват“, каза Анжелина Тотева. По думите ѝ намалелият трафик по време на извънредното положение е сред факторите допринесли за намаляване на пътните инциденти, както на регионално, така и на национално ниво. „Сега е много важно всички институции да набележат и предприемат допълнителни мерки, за да не допуснем с увеличението на трафика да отбележим рязко увеличение на пътнотранспортните произшествия с ранени и загинали“, подчерта тя

По време на заседанието бяха коментирани някои от проблемите в областта, както и изпълнението на Областния план за повишаване безопасността на движението по пътищата. След пускането в експлоатация на участъка от АМ Хемус между Ябланица и Боаза се наблюдава и спад на пътните инциденти по Републикански път I-3 на територията на област Ловеч. „Това е още едно доказателство колко е важна модернизацията на инфраструктурата за намаляване на пътния травматизъм“, коментира Анжелина Тотева.

Подготвя се през тази година провеждането на учение за реакция на институциите от единната спасителна система в рамките на областта, стана ясно по време на заседанието. Сред обсъжданите варианти за него е проверка на реакцията на институциите при сериозно пътнотранспортно произшествия в тунелно съоръжение. Обсъдено бе, че именно планирането и реализирането на подобни учения са най-важният механизъм за проверка на наличните ресурси и възможностите за реакция на единната спасителна система.

Сред акцентите на срещата бе и предстоящото отбелязване на 29 юни – Националния ден за безопасност на движението по пътищата. Областната администрация, съвместно с Община Ловеч планират инициативи, с които да привлекат допълнително внимание на обществеността към проблемите на пътната безопасност.

От началото на годината на територията на Област Ловеч са настъпили 53 пътнотранспортни произшествия със загинали и ранени (намаление от около 40% в сравнение със същия период на миналата година); загинали са 5 човека (2 пъти по-малко жертви в сравнение с 2019 г.) и са ранени 81 души (около 30% намаление).

Коментари