Съдебната карта на съдилища и прокуратури пак е на дневен ред във ВСС


Темата за прекрояването на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите в страната отново влезе в дневния ред на колегиите на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Както е добре известно – прокуратурата вече премина през три вълни на окрупняване на районно ниво – от 1 януари 2019 г. се закриха 11 районни прокуратури, от 1 януари 2020 г. – още 28, а от 1 януари 2021 г. 38 обвинения. За разлика от тях съдилищата са до никъде в реалното прекрояване на съдебната карта, макар че друго добре известно е, че срокът за изпълнение на целия проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата“  е до 31 декември т.г.

Припомняме, че през декември 2019 г. ВСС взе решение да тества пилотно моделите за реорганизация и/или обединяване на десет районни съдилища и прокуратури, за да вземат накрая кадровиците решение как да процедират по-нататък. А по-конкретно става дума за РС-Eлxoвo, РС-Toпoлoвгpaд, PC-Oмypтaг, РС-Tъpгoвищe, PC-Beлиĸo Tъpнoвo, РС-Eлeнa, PC-Чeпeлape, РС-Cмoлян, PС- Kocтинбpoд и РС-Cливницa. За прокуратурите – РП-Aйтoc, РП-Kapнoбaт, PΠ – Бaлчиĸ, РП-Kaвapнa, PΠ-Πaвлиĸeни, РП-Ceвлиeвo, PΠ-Πaнaгюpищe, РП-Xapмaнли, PΠ-Бepĸoвицa, РП-Meздpa.

През юли т.г. пък бяха предложени три варианта за реформа на съдебната карта на районните съдилища и предоставяне на пътна карта за рационализирането в по-общ план на съдилищата на всички равнища. Вариант 1 – трансформиране на даден районен съд с установена ниска натовареност и липса на кадрова обезпеченост в териториално отделение към друг районен съд. Вариант 2 – обединяване на две или повече районни съдилища в рамките на даден окръжен район. Вариант 3 – комплексен подход, при който се осигурява възможност за мобилност на магистрати и съдебните служители в районните съдилища в рамките на даден окръжен  регион на база на определени стандарти за численост. След това трите варианта бяха подложени на публични обсъждания в петте апелативни района, след които са били изготвени и съответните протоколи протокол с постъпилите от участниците предложения и становища.

От доклада на ръководителя на целия проект Гергана Мутафова, представен миналата седмица, стана ясно, че към момента той се намира на етап поддейност 1.7., в частта относно – избор на конкретен модел за оптимизация на районните съдилища и прокуратури. Както вече стана ясно, по отношение на държавното обвинение този етап завърши изцяло, но по отношение на съдилищата движението е сериозен застой, а конкретни решения така и не се взимат.

Изрично в проектните документи е записано следното: „Съгласно правомощията на ВСС по чл. 30, ал. 2, т. 7 от ЗСВ (по предложение на съдийската и прокурорската колегии, предвид правомощията им по чл. 30, ал. 5, т. 6 от ЗСВ и след съгласуване с министъра на правосъдието), отговорност на Пленума на ВСС е одобрение на модел за оптимизация на съдебната карта и приемане на Пътната карта за реорганизация на съдебните структури на окръжно и апелативно ниво. Конкретният акт е решение на Пленума на ВСС за избор на модел за оптимизация на съдебната карта и одобряване на пътна карта за реорганизация на съдебните структури на окръжно и апелативно ниво. В допълнение, с решението на Пленума на ВСС ще се утвърди план за действие и преходен период за подготовка и стартиране изпълнение на взетите решения, като преходният период следва да не е по-дълъг от 12 месеца от датата на одобряване на модела за оптимизация/приемане на Пътната карта за реорганизация.“

След приемане от Пленума на решение за конкретен модел за районно ниво и пътна карта за окръжно и апелативно ниво, следва да започне изпълнението на последната поддейност от договора с външния изпълнител „Глобал Адвайзърс“ АД – поддейност 1.8. „Изготвяне на пакет от предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство за въвеждане на оптимизирана съдебна карта“. Въз основа на избрания от ВСС модел за реорганизация на районно ниво и Пътната карта за реорганизация на съдебните структури на окръжно и апелативно ниво, външният изпълнител ще разработи и представи пакет предложения за законодателни изменения, които ще са необходими, за да може да се реализира решението на ВСС. След изготвяне на пакета с предложения за законодателни мерки той ще бъде предоставен за публично обсъждане, включително с екипи на ВСС, МС, МП, съдилища, прокуратура, нотариални камари и др. След обобщаване на резултатите от публичното обсъждане пакетът от мерки ще бъде обновен и представен в завършен вид на ВСС. Изрично е посочено в проектните документи, че отговорност на ВСС е приемане на пакета от предложения за изменения и представянето му на вниманието на конституционно определените правни субекти с право на законодателна инициатива за внасяне му като един или повече законопроекти за изменение и/или допълнение на съществуващото или приемането на ново законодателство. С това ще бъдат финализирани същинските действия по изпълнение на Дейност 1 на проекта.

Съгласно техническата спецификация за Дейност 1 избраният изпълнител „Глобал Адвайзърс“ АД е оферирал срок за изпълнение на цялата поръчка 7 месеца – разбити по седмици за всяка от поддейностите. Доколкото две от поддейностите са извън обхвата на договора с външния изпълнител (изпълняват се от ВСС) този срок се отчита в зависимост от момента на реално получените резултати от отделните поддейности. Съгласно план-графика на изпълнителя поддейност 1.8 е предвидена за изпълнение през октомври, което обаче на етапа, в който Съдийската колегия се намира, изглежда напълно нереалистично.

Този вторник членовете на Съдийската колегия тепърва ще приемат доклада за приемане на резултати в изпълнение на Дейност 1 „Разработване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури“ – поддейности 1.5, 1.6 и 1.7 и е доста спорно дали в крайна сметка ще бъде взето някакво кардинално решение относно оптимизирането на районните съдилища.

От своя страна, след като завърши първите три етапа от окрупняването на районните прокуратури, Прокурорската колегия вече се намира във фаза, в която в сряда ще обсъди и най-вероятно ще вземе решение за избор на модел за оптимизация на съдебната карта и одобряване проект на Пътна карта с план за действие за реорганизация на структури на прокуратурата на окръжно и апелативно ниво.

Дебатите и в двете колегии предстои да бъдат любопитни, а резултатите – конструктивни.

Коментари