Строи ли се автомагистрала „Хемус“ – Областния управител направи обиколка на ЛОТ 2


През вчерашния ден областният управител Виктор Стойчев направи обиколка на строителния обект ЛОТ 2,  част от автомагистрала „Хемус“. На територията на Ловешка област се изпълняват към момента ЛОТОВЕ 1, 2 И 3. Лот 2 е най – назад в изпълнението на дейностите заложени в проекта  и това предизвика посещението на Областния управител. Той пожела да види на място строителството, темповете , с които се работи, с какви проблеми се сблъскват  техническите ръководители и работниците при осъществяване на проекта. На всички тези въпроси той получи отговор при това посещение.

„На въпроса строи ли се автомагистрала “ Хемус“ категорично мога да отговоря – да . Строи се , макар и не с темповете, с които всички ние искаме , за да имаме по- скоро участък до Ловеч –Плевен в експлоатация.“ – заяви областният управител.

Според уверенията на изпълнителите календарните срокове от две години, нужни все още , за да се довърши този участък, са реалистичен вариант  и те работят в  тази посока .

Към момента г – н Виктор Стойчев се увери как се изгражда един от най – дългите виадукти на територията на страната ( с дължина близо километър) , и съответно по трасето на автомагистрала „ Хемус”. Участъкът е разделен на два подучастъка. Всеки от тях си има ръководител.  Те се срещнаха с областния управител и разговаряха за техническите трудности и предизвикателства, които трасето е представило пред тях. Районът  е карстов, което предполага едно по – задълбочено проучване от страна на геолози и  по – внимателно разрушаване на скалната маса, поради възможността от наличие на пещери или подземни реки.

На много места са поставени вече укрепващи склоновете елементи , които някъде са във височина от 30 метра, а самите виадукти на места достигат до 36 – 37  метра. Цялото съоръжение е доста сложно , но според техническите експерти  ЛОТ 2 е най – трудната и сложна част в сравнение с ЛОТ 1 и ЛОТ 3, затова и напредването е малко по – бавно. Касае се за изграждането на два пътни възела (Каленик и Угърчин), седем селскостопански пътища, пресичащи магистралата ( 2 бр. под виадукт, 2 бр. чрез надлези и 3 бр. чрез подлези). Извършено е и преместване на действащи надземни и подземни съоръжения и комуникации.

„Оптимист съм, че в скоро бъдеще от Ловеч и Плевен  ще можем да ползваме автомагистрала „ Хемус“ в посока София“ – обобщи накрая на обиколката областният управител на област Ловеч – Виктор Стойчев.

Коментари