Стари занаятчийски умения и традиции оживяха в Тетевен по време на Европейските дни на художествените занаяти


На 31 март гр. Тетевен активно се включи в инициативата Европейски дни на художествените занаяти. Тя се провежда  за четвърта година в България, с партньорството на РСО „Централна Стара планина“ и участието на общините Габрово, Дряново Елена, Севлиево, Тетевен и Луковит. През тази година събитието премина под мотото „Да оставим наследство за бъдещето“, с фокус съхраняването на занаятите, предаване на занаятчийските умения и традиции на младото поколение.

В Тетевен мероприятието бе открито от кмета на града д-р Мадлена Бояджиева, която каза следното: „Мотото на инициативата е повече от ясно: „Да оставим наследство за бъдещето“, а целта е ясна – да покажем, да запазим, да предадем на младото поколение част от занаятчийските умения и традиции“. Тя подчерта, че усилията през тази година са не само по посока на популяризиране на разнообразието от занаяти и възможностите за тяхната съвременна интерпретация, което гарантира тяхното съхраняване и предаване на следващите поколения, но също и по посока на развитие и утвърждаване на креативния туризъм като водещ в региона.

Празника бе уважен и от зам.-кмета Свилен Русинов, множество жители и гости на град Тетевен.

През целия ден изделията на местни майстори-занаятчии от: дърворезба, ковано желязо, декоративни украси и костюми, плетива, народни носии и др. бяха изложени на пл. „Сава Младенов“. На щандовете можеха да се видят уникално изработени украшения, сувенири и предмети, които събудиха интереса на присъстващите, а местният занаятчия Райко Райков демонстрираше на живо технологията на дърворезбоването, включваща художествена обработка на дървесината чрез изрязване (резбоване) на различни декоративни мотиви и изображения.

Тази година Европейските дни на художествените занаяти се отбелязват в дните на едни от най-почитаните у нас празници – Лазаровден и Цветница. По този повод бе подготвена специална програма, в която бе представен обичая Лазаруване, бяха изпълнени много песни и танци. Участие взеха от: група „Звънче“ при НУ „Хаджи Генчо“, деца от Градежница и Глогово, както и танцовите съставите от с. Рибарица – „Царичина“ и „Рибарски бисери“. Допълнително пролетно настроение се създаде от изложбата на пана: „Пролетни празници“, която бе подредена около сцената. Тя е по инициатива на Комисия „За детето“, при Община Тетевен.

Мероприятието предизвика голям интерес от страна на жителите и гостите на град Тетевен, а атрактивното представяне на различните занаяти и изделия, им осигури едно вълнуващо и запомнящо се преживяване.

Коментари