Среща-разговор със Стефан Цанев в Информационно-културен център, Троян


На 5 април (вторник) от 18:00 часа в Информационно-културен център, Троян ще гостува големият български писател и драматург Стефан Цанев, заедно със съпругата си – актрисата Доротея Тончева.

Стефан Цанев е роден на 07.08.1936 г. в с. Червена вода, Русенска област. Завършва журналистика в Софийския университет (1959) и драматургия в Московския киноинститут (1965). Работи като кореспондент, редактор в Студия за игрални филми, драматург в редица театри, сред които: Държавен сатиричен театър, Театър „София”, Драматичен театър – Пловдив и др. Автор е на стихове, драми, публицистика и проза, както и на стихове и пиеси за деца. Особено популярен става с историческата поредица ,,Български хроники“. Негови са пиесите „Процесът против богомилите“ (1969), „Последната нощ на Сократ“ (1986), „Тайната вечеря на Дякона Левски“ (1987) и др. Носител е на редица значими национални награди за литература. Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му се играят с голям успех на българска и чужда сцена. През 2006 г. става носител и на ордена „Стара планина“ I степен – за цялостен принос към българската култура.

Доротея Тончева е една от емблематичните български актриси, позната на публиката не само с изявите си в десетки филми, но и с множество си роли в пиесите на най-големите световни и български драматурзи. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, при проф. Кръстьо Мирски през 1969 година. Още като студентка е поканена във филма „С дъх на бадеми“ (1967), в който участват Стефан Данаилов, Невена Коканова и Георги Георгиев-Гец. Работила е в Кюстендилския драматичен театър, Театър „София“ и Сатиричния театър. Има участия и във филмите „Последната дума”, „Черните ангели”, „Дами канят”, „Игрек 17”, „Петимата от Моби Дик”, „Бъди благословена”, „Гневно пътуване”, „Князът”, „Езоп”, „Бялата стая”, „Шибил” и др. Два пъти е удостоявана с наградата „Златна роза” за най-добра женска роля в киното а играта си в „Нона” и в „Бялата стая”). Носител е на орден „Кирил и Методий“. От 1997 до 2007 г. е директор на Театър „София“.

Коментари