Среща на исторически свързаните градове – Троян и Дойран


На 19 юни кметът на Община Троян Донка Михайлова, председателят на Общински съвет – Петко Пенков и екипът на ръководството посрещнаха четиричленна делегация от македонския град Дойран. Тя бе водена от градоначалника на побратимения град Дойран – Анго Ангов. Гостите имаха първа среща с кмета на Община Троян, на която бяха представени различни аспекти в сферата на икономиката, образованието и туризма в общината.

В рамките на срещата бяха обсъдени възможности за  разширяване на сътрудничеството и икономическото въздействие между градовете. Коментирани бяха и перспективи за съвместни проекти в областта на културния и туристически обмен, както и провеждане на общи празници и събития.

С цел развитие на дейности от взаимен интерес и активизиране на двустранните отношения между двата побратимени града – Троян и Дойран, бяха набелязани и конкретните инициативи за създаване на паметна плоча и туристически маршрут по фронтовата линия при Дойран.

Визитата на македонската делегация, която продължава четири дни, включва посещение на Музей на народните художествени занаяти в Троян, Информационно-културен център – Троян и представяне на книгата „Дойранъ 1918-2018“ на майор Дочо Николов, Троянски манастир „Успение Богородично“ и Природо-научен музей в с. Черни Осъм.

Гостите участват и в поредица от срещи, сред които: с ръководството на СУ „Васил Левски“, с Христо Йовчевски – собственик и управител на троянската мебелна фирма „Рико Стил“, с управителя на Националното изложение на художествени занаяти и изкуства – Иван Чакъров и с Дойранския комитет.  

Гостите останаха очаровани от посрещането си, топлото отношение и добрите условия за живот в община Троян.

Коментари