Спират със закон парите на магистратски сдружения от чужди фондации и държави


Депутати внасят поправки в Закона за съдебната власт, с които ще се забрани финансирането на професионалните организации на магистратите от чужди държави и чужди организации.

Предложението е предизвикано от два случая- този с предсрочното условно освобождаване на убиеца Джок Полфрийман 6,5 години по- рано от затвора, както и с пускането на втори килър- Борислав Динков и идва от „Обединени патриоти“. Поводът е, че БХК повлия с позиция върху съдебното решение за предсрочното освобождаване на убиеца на Андрей Монов, а освен това вече беше връчвал награди на част от съдебния състав. Същото НПО неведнъж е организирало и семинари за магистрати. „Съдебният състав, ръководен от Калин Калпакчиев не само пусна Джок Полфрийман по-рано от затвора, вече има и втори такъв случай. И отново видими са следите на БХК, на активисти, които системно се финансират зад граница. Затова от „Обединени патриоти“ внасяме промяна, която смятаме че ще повиши независимостта на българския съд“, настоя Искрен Веселинов.

Според поправките професионалните организации на магистратите ще се финансират само и единствено от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства и фондове от програми на Европейския съюз, норвежкия съдебен механизъм. Предлага се забрана на финансирането от чужди държави и други организации, извън тези, които са посочени. Според вносителите така ще се гарантира независимостта на магистратите и няма да се постановяват такива съдебни актове в угода на определена организация или чужда държава.

Коментари