Специалистите внасят разяснение за наличието на пеперудата борова процесионка в община Троян


Във връзка със зачестили запитвания от граждани за евентуално превантивно пръскане срещу определен вид гъсеници на пеперудата борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa) в ж.к „Лъгът“ уточняваме, че на територията на община Троян наличието на такъв вид пеперуда, е установено само на едно място – в борова гора, далеко от населено място (с. Бели Осъм). Предписанията на Лесозащитна станция – София са за механична борба чрез изрязване и изгаряне на ниско разположените зимни къдели, а за високо разположените се прилагат капани. Няма предписани химически методи (пръскане с химически препарати)  за борбата с тази пеперуда.

Държавното горско стопанство – Троян провежда мероприятия за справяне чрез използване на биологичен метод за ограничаване разпространението на този вид пеперуда. Те се хранят с листата на различни видове борове, като характерни за нашия район са черния и белия бор.

Гнездата на косматата гъсеница са разположени по върховете на боровите дървета и лесно се забелязват, защото приличат на „къдели захарен памук“.

В нито едно населено място, в урбанизираните райони на територията на община Троян, няма установени представители на нощната пеперуда борова процесионка.

Специалисти съветват гражданите да запазят спокойствие и уверяват, че алергична реакция може да се получи в някои случаи, само  при пряк досег с гъсеницата.

Коментари