СКАНДАЛ! ЦИК прекрати поръчката за 1500 машини за вота


ЦИК прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Поръчката включваше модификация на софтуера на устройства за частичните местни избори в края на този месец и на всички машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот и логистиката на машините, но без тази в чужбина, съобщава БНР.

От компанията „Сиела Норма“, с която се водеха преговорите, са заявили, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 млн. лева. От фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката, на каквато и да е цена. Предстои ЦИК да вземе решение как ще осигури машинното гласуване на предстоящия вот.

По-рано днес, провокирани от твърденията, че си извиват ръце, в писмо до медиите от „Сиела Норма“ съобщиха, че прогнозните разчети на компанията за стойността на обществената поръчка за доставка на нови 1500 машини и всички услуги, включени в нея от страна на Централната избирателна комисия, значително надвишават предложения бюджет от 6,5 милиона лева.

Изискването, освен доставката на машините, да се осигурят и дейности по обслужването, което многократно надвишава услугите, които са извършени на предходните парламентарни избори, а в същото време и забавянето на процедурата, с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите – съответно на крайната цена.

„Скоро ще стигнем до момент, в който на каквато и да е цена „Сиела Норма“ ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката“, посочват от компанията.

Коментари