Скандално! Хотел Алфарезорт в курорта Чифлик взима вода от бидон в реката …


Опасност от зараза или лъжи, все едното е вярно, но кое? Американският инвеститор Пламен Данов и господата Дочков и Антикаджиев вдигнаха булото на водната афера с Алфарезорт!

Светослав Дочков (С.Д.), Пламен Данов (П.Д.) и д-р Иван Антикаджиев (И.А.)

Вижте видеото с екслузивни кадри от мястото, бидона и маркучите, които захранват хотел Алфарезорт! Прилагаме и стенограма на интервюто!

Откога и по каквъв повод фирма ДОД ООД е станала собственик на водопровод в комплекс Чифлик?

  • И. А.   – Първо бих искал да направя едно млако уточнение, ние не сме собственици на водопреносната мрежа на комплекса. Ние сме придобили при покупката на хотела през 2004 г. В активите на хотела на почивната станция на Булгратабак, е вкючен и изграденият от Булгартабак Плевен и фирма Спраки водопровод, за който ние сме заплатили съответната цена при покупката на хотелския комплекс. Т.е. водопровода от водохващането до хотел Балкан е наша собственост и това е истината. Разклоненията са изграждани допълнително. Разколонения са правени и по времето в което фирмата Булгартабак е била собственик. Моля? Тя винаги е била собственик, тя я е изградила, защото в момента ние сме собственици, тя е изградила тази мрежа, разклонения са правени и по нейно време. А да отбележим и да подчертаем дебело, става въпрос за 1994 г., Булгартабак е акционерно дружество, фирма в България. Отдавна са минали промените в страната и за никакава социалистическа собственост не става въпрос и за бригадирско движение. Става въпрос за чисто пазарни взаимоотношения. Те са позволявали да има разклонения, по какъв начин, нас не ни интересува. Ние сме придобили тази собственост, наследили сме тези рзаклонения и в знак на добра воля сме ги оставили и сме помагали всъщност на хората. Но тръбопровода не е строен да захранва комплекса и да бъде собственост на комплекса, тръбопровода е строен за да захрани две почивни бази едната на Спарки, дугата на Булгартабак. Имаме разрешително и от тях да ползваме този водопровод, а финансовата рамка за плащания които са извършвани от Булгартабак и от Спарки за изграждането на този водопровод е 3 – 4 към едно, съвсем точно не мога да ви кажа, но разполагаме с докуметни, но всеки случай дела на Булгартабак е 3 към 1. Това е обикновената истина за едни чисто търговски взимоотношения възникнали в новите условия на България след промяната през 1989 г.

Какъв е бил поводът, този водопровод, да осигурява вода на съседните хотели, тъй като няма правна и житейска логика, ДАД ООД не е ВиК „Стенето“ – Троян?

  • П. Д.   – Нека аз да ви обясня. Водопровода е строен главно за Спарки Елтос и Булгартабак Плевен. Когато те, Спарки Елтос не са го ползвали, не дострояват хижата. Когато Булгартабак Плевен взема този водопровод дори нямат официално разрешение от Басейнова дирекция за ползване, което какво значи, този курорт никога не е бил лицензиран. Би трябвало да не работи, защото никой не знае с какъв произход е водата. Ние го лицензирахме преди да отворим хотела, правят ни провекри от ХЕИ. Ние сме длъжни всеки месец да пращаме три пъти проверки затворени, специални. Те идват внезапно когато поискат, от Басейнова дирекция. Винаги всички проби са излизали идеални. През това верме от водохващането от горе до нашия хотел има поне 50 – 60 къщи. Къщи частни, ние от тях лев не сме взимали, защото те не са големи консуматори. Никой не им е дал разрешение, нито ние нито Булгартабак Плвен да се вържат. Там е копано и нощно време и дневно време, вързани са абсолютно и тотално незаконно. А, обаче ние сме отговорни за всичко. Нещо да стане с тази вода, някой да се натрови, ние сме отговорни. Ние не желаем и не исикаме да бъдем ВиК оператори, не сме и ако спрем да подаваме на другите хотели те тряба да фалират, те как ще се снабдяват с вода. От добра воля сме наравили всичко това. Някой са били вързани преди това и никога, по никакъв повод не сме изнудвали никого. Идвали са те при нас, защото за да имаш строително разрешение трябва да имаш, електричество което значи да се съгласуваш с ЧЕЗ в нашия район или ВиК оператор. Тъй като няма ВиК оператор, ние сме единствените съществуващи които имаме водопровод. Спарки не го поддържат, само ние го поддържаме. Отатм нататъка на добра воля сме дали на всички. Те нямаше да строят, ако не бяхме ние.
  • Интерврюиращ:  Има ло ли е някакви специфични уговорки между вас, които са наложили да осигурите присъединяването на съседни хотели  с вода и това свързано ли е с изграждането и въвеждането в експлоатация на съседните хотели и какви са тези уговорки и как са валидизирани?
  • П. Д.  – В какъв смисъл уговорки, те идват при нас. Ако ние не им подпишем, няма никаква договорка. Ако ние не им подпишем, те не получват строително разрешение.
  • Интерврюиращ: – Т.е. тези нови хотели ги има благодарение на вашия подпис?
  • П. Д.  – Да, да. А ние нямаме сметка от конкуренция, зщо да се изграждат нови хотели? За да са ни конкуренти? Другия проблем, обяснявахме го, когато хотела, всички хотели са пълни и понякога водата е имало случаи да не достига. Просто капацитета на този водопровод не е направен да захранва курортно селище и вилно селище както искате го казвайте с толкова много хотели. Това е едната от причините, от която ни беше страх и не желаехме да даваме такива, да подписваме такива договори. Но след като ние поддържаме този водопровод имаме двама човека които са назначени там на работа. Специални зимно време четириколки, ниви за да може да се тигне до там, пътя е в трагично състояние, а тези хора, хлориране, почистване, понякога по 4 – 5 пъти на ден. Самото водохващане трябва да се почиства, особенно пролетно време и есенно време когато пада шумата от дърветата. Ние, струва ни хиляди левове на месец, за да го поддържаме. Значи, че какво, ние да даваме водата без пари на другите, а да плащаме за поддръжка за нас. Че нашата, водата от кято се нуждаем е много по-малко отколкото отива в другите хотели. Но не мога да затворя водата на другите хора, защото трябва да се гръмнат, трябва да фалират, без вода не могат да работят.
  • И. А.   – Аз пак бих повторил, ние сме платили този водопровод. Той съществува в акативите когато сме купували този хотел. Той е част от сделката, част от парите които преведохме на предприятието Булгартабак и когато веднъж си платил за да придобиш нещо, втори път плащаш ежемесечно за неговата поддръжка, в края на крайщата ако ние тогава искаме, трябва да го ползваме само за себе си и да оставиме курорта на самотек.

Имате ли валидна сделка, с която фрима ДАД ООД получава правото на ползване на изградения водопровод, който е изграден и поддържан от вашия праводавтел?

  • П. Д.   – Сега в договора, нотариалния акт, той се е казвал договор за държавна собственост, понеже Булгртабак Плевен е била държавно предприятие е строена и 1964 г.  е пусната в действие. Водопровода не е вписан, защото е започнал да се изгражда 1992 г. и е пуснат 1994 г. на 17 или 27 май. Така че, него го няма в оргиналния акт за държавна собственост с който ни е продадена почивната станция, а сега е хотел Балкан. Предаден  ни е с приемателно-предвателен протокол, като неизменна част, неделима, защото е съоръжение към хотела изградена с парите на БТ Плевен и част от пари на Спарки Елтос. Защото това, ние придобиваме тази собственост като купуваме самата собственот на БТ Плевен. Разбирате ли, играли сме на търг. На търг играха няколко фирми, 4 – 5 фирми и ние го спечелихме..
  • И. А  – Това е неделима част от тръжната документация, тръжната документация която беше подготвена от г- жа Цецка Цачева. Тя изповяда сделката. Акто там не е добре изпипана работата не знам. Доколото знам е добър юрист.
  • С.Д  –  А тя е добър юрист долколкото знам и в момента е Министър на правосъдето. Значи не е слаб юрист.
  • И. А   – Това е.
  • Интерврюиращ:  Когато закупихте хотела, който е собственост на фрима ДАД ООД, имаше ли хотели които днес негодуват от вас и кои са тези хотели?
  • П. Д.   – Не е имало такива хотели. Ние никога между нас не е имало. Живеехме в мир, докато се появиха тези хора, новите хора от 2017 г.
  • И. А   – По точно казано, когато някои от старите хотели смениха своята собственост.
  • Интерврюиращ – Например?
  • С.Д  – Веника.
  • П. Д.   – Веника, беше спряна и продадена от Пиреус на нови хора. Този нов човек, който не сме виждали, канили сме го няколко пъти да се срещнем с него. Имаме обратни разписки, че ги каним да ги питаме, защо спряха да ни плащат по договор.
  • И. А   – Някой от къщичките също смениха своите собственици.
  • П. Д.    – Да и ние не ги познаваме никой от тях, за първи път видях тази г-жа Митева на едно интервю тука по телевизията с един с една тръба където се разхождаше.
  • С.Д   – Три покани за срещи имаме, които са документирани и които са изпратени по куриер. Обратно ни се връща разписката, че са получени поканите за срещи, но никой не се отзовава на тази среща. Което говори за незаинтересованост и говори че не е точно тази студената вода тяхната болка.
  • И. А    – Хронологията на нещата са горе долу следните. Десет години никакви проблеми не е имало. Нямаше и проблеми нито за оспоравне на собствеността, нито за слагне, нито за вдигане на тръби. Нито за такси за нищо. Когато започна да се променя собствеността на някои от хотелите и възникнаха тези проблеми.
  • П. Д.  – Друго, те си противоречат, отиват да искат от Спарки Елтос, разрешение да ползват водопровода, пък от нас не искат. Признават Спарки за собственик, а нас не признават. Спарки не може поддържа водопровода, ние го поддържаме съсобственици сме със Спарки, ако дойдат и дадат пари за поддръжка ще делим това което взимаме, но ние вече нищо не взимаме. Разбирате ли ме?

Вярно ли е, че има опити за незаконно присъединяване към водопровода на вили и хотели?

П. Д.   – Те са си вързани и никога не сме ги рязали.

С.Д    – В нашата, част която е до нашия хотел е имало такива опити. По-надолу има една тръба която е на Веника Турс, там е имало такива опити, но ние не сме свидетели и не можеме да кажем нищо.

И. А  – От собствениците на вилите, никой не се е оплаквал, никой не е участвал в сдружения, комплоти  и т.н. Това са напълно нормални взаимоотношения.

П. Д.  – Знаете ли какво е това сдружение, канят почти всички да отидат на едно събрание, на което никой не знае за какво става въпрос. Всеки който е присъствал там са го писали за член на сдружението.

Интерврюиращ – Кои са членовете на това сдружение?

П. Д.   – Няма повече, членовете са този Григории, баща му , сетра му Искара и Митева, те са две лица май. А има и Емил Тунев който в момента го няма в курорта, дал си е вилата под наем.

Интерврюиращ – А кой е преседател на това сдружение?

С.Д  – Председател в началото беше Такис Дритакис, който много бързо разбра какво е положението, дойде при нас и каза, аз не искам, подавам си отвод, съжалявам за неприятностите които съм ви създал. Бих искал да работим с вас в мир и дружба, но това беше докато не му отнеха хотела. Сега вече кой е предедател един Господ знае.

П. Д.  – Дълго време те говориха за сдружение. Такова сдружение нямаше. Чак след една година го регистрираха. Чак след година, година и половина го регистрираха, доколкото знам още не съм сигурен в Ловешкия окръжен съд, мисля, че там се регистрират такива сдружения. Дали със стопанска дали с нестопанска цел.

С.Д  – Може би е в частна полза.

Интерврюиращ  – Т.е. вие твърдите, че има членове на това сдружение които изобщо не знаят за какво става въпрос и за какво членуват в това Сдружение?

П. Д.  – Те не са членове, те са вписани като членове. Аз познавам няколко такива.

И. А  – Ама, вижте ще ви дам един много прост пример. В комплекса съществуват три големи хотелски комплекса които притежават окло 60 – 70 % от легловата база. Нито един от тези хотели не е член на това Сдружение. Сега ние сме толерантни и обществото искаме да бъде толерантно, но в момента когато малцинството започва да упражнява дикатат и да пречи и да вреди на курорта, мисля си че всякакви хигиенни норми на взаимоотношения са нарушени. Не може да искаш някой да ти доставя някои неща, защото започва да прилича като на случея с някои малцинствени групи, махали и т.н. да ползваш безвъзмездно чужда частна собственост. Тука трябва да се върнем на неприкосновеността на частната собственост. Трябва да си припомним това нещо, защото вече 20 години живеем в реални пазарни взаимоотношения, 10 години сме членове на Европейския съюз. Не може през вашата къща да минава водопровод на съседите.Не може, без съгалсие и т.н. Независимо какъв е. Ние толерантно това сме го позволявали, но когато в един момент се опитват нас да ни изкарат виновни за нещо със суперфалшиви данни и показания. Искали сме наем на тръби. Това е. Вижте сега ако говорим за тръби сериозно, газопреносната мрежа какъв европейски въпрос представлява. Какъв да бъде преноса на газта и какви хора преговарят и се борят за собственост. При водопроводната мрежа е същото, ние сме собственик на тази работа и сме били добронамерени и продължаваме и прдължават много хора да ползват тази вода. Така че, нека да говорим точно как стоят нещата, а не да търсим кой е виновен, какво Сдружение, нека да се сдружава който си иска. Но болшинството от хората работят активно в този комплекс, които работят за утвърждаване на престижа и наистина да го повдигат и да го развиват. А една малка група от хора да стопират и да говорят такива неща, нещо вече преминава границите на търпимост.

Имате ли усещането, че сдружението, по-скоро вреди на бизнеса, отколкото да му помага?

  • С.Д  – Значи ние с малаката Веника сме на границата, тяхната кухня е на границата на нашия инмот. Ние никога не сме го постаявли на въпрос това нещо. Построена е незаконно, спокойно можем да пишем до хлиляди инстанции както те са писали и да го бутнем, ние не искаме това нещо. Искаме курорта да се развива, не можем само ние да бъдем най-добре. Трябва целия курорт да върви нагоре за да бъде добре Чифлика.
  • П. Д.   – Двадесет сигнала, двадесет проверки са направени по тяхен сигнал.При нас всичките проверки са излезли, от ХЕИ ли е, Агенцията по храните, не знам, само до папата не са писали. Писаха до Министър – председателя Бойко Борисов, до главния прокурор Цацаров, до кой ли не, до Народното събрание, до омбудсмана Мая Манолова, не знам. Първо един човек като отиде и закупи къща, отива чука на съседите и се представя. Аз съм еди кой си, добър ден, новият ви съсед. Тези хора не сме ги виждали и започнаха да плюят срещу нас, фалшиви, лъжливи обвинения и какво ли не. Елементарно възпитание, първите седм години се добива.
  • И. А   – Когато аз говорех, че границата на някакви морални взаимоотношения е прескочена, ние миналата година имахме много сериозна авария. Една част от хотела изгоря и т.н. Както се казва като гори на съдседа къщата, вместо да му помогнеш, защото можеш и ти да се запалиш и да имаш същите проблеми. В същия ден започнаха атаки срещу нас.
  • С.Д  – Които продължиха и със затварянето на голямата Веника, защото това също е частно дружество.
  • И. А    – И пак казвам, голяма част от нещата са така измислени и фалшиви. Така се раждат фалшивите новини. В обикновения живот, обикновения гражданин се натъква на фалшиви новини от свои съграждани, съседи на всичко отгоре. Така, че ние разполагаме с всичко до момнета като документация. Ние сме абсолютно спокойни.
  • С.Д  –  Проверявана е 18 пъти плюс ДАНС, Прокуратука и Национална следствена служба.
  • П. Д.   – Дознатели, три пъти съм ходил в Ловеч и ти, в София в НСС, то ми омръзна.Омръзна ми да обяснявам, че нямам брат а имам сестра. Те твърдят, че водопровода е заграбен, че не е наш. Ние сме предоставили документация. Може ли да кажеш в национален ефир, че този водопровод не е наш? Без да си дошъл да се предствиш, говоря за този въпросният журналист там, какъв беше с една тръба.
  • И. А    – Смешно твърдение. Бригадирско – социалистическо движение, явно някои хора все още си живеят с мечтите за бригадирското движение или пък такъв им е чипът в главата. До 1994 г. трябва да им бъде добре припомнено, със старт 1992 г. и завършване през 1994 г. че всички фирми и Булгартабак и Спарки са от 1986 г. с указ 56 –  частна фирма. С държавно участие, но фирма с търговски взаимоотношения. За какъв социализъм ми говорят, за какво бригадирско движение.

Ако продължи конфликта със Сдружението,  дали туристите няма да избягат от Чифлик?

С.Д  – Той вече беше започнал да ги губи.

П. Д.– Надяваме се да не ги загуби, дано истината излезе наяве.

Интерврюиращ – А те това не го ли осъзнават?

П. Д. – Те не могат, те нямат достатъчно капацитет за да го осъзнаят, че режат клона на който и те седят. Говорят глупости, водата била мръсна. Толкова проверки са правени. Един път не е установено, че водата е замърсена.

Интерврюиращ – Добре , те нали са ползвали тази вода?

С.Д  – Повече от 10 години.

П. Д. – Седем месеца не ни е плащал единя хотел, другия пет.Ние имаме право дори да ги съдим, не ги и съдим. Орела не кълве мухи, да го запомнят. Затова не се занмаваме с тях. Спокойно има пет годишен период за който можем да ги осъдим назад защото не са ни платили.

С.Д  – В монента те бяха написали едно писмо до Общинския съвет на гр. Троян в което бяха написали във водата която ни доствя фирма ДАД има змии, жаби, гущери, когато завали се размътва. Това е планинско водохващане и няма начин да не се размъти когато има продължителни валежи, но в рамките на нормалното. И отдолу дълбоко бяха подчертали, ние не желаем да ползваме водата доставена от фирма ДАД, отказваме се и искаме Общината да ни изгради нов водопровод.

П. Д. – И го имаме това, то е разнасяно на всички общински съветници в Общинския съвет, на всеки един от тях.

С.Д  – Как тогава искат от нас вода, когато те се отказват преди две години с официално писмо подписано от Сдружение Чифлик, че не желаят да ползват тази вода.

Интерврюиращ – Добре, а откъде се захранват в момента?

С.Д.  – Един Господ знае.

П. Д. – Би трябвало да ги затвори Агенцията по храните, защото искате ли да ви кажа откъде се захранват, с украински помпи за 35 – 40 лв. Нощно време смучат с маркучи вода от реката и готвят на хората от реката, а по-нагоре има септични ями и не искам да кажа какво правят и някой пияни туристи в реката.

Интерврюиращ – Т.е. двата хотела взимат вода от реката?

П. Д. – Това се е техен проблем, нас не ни интерсува, не сме писали никъде, не сме ги топили никъде. Казах ви, орела не кълве мухи.

С.Д.  – Всичко сем правили в рамките на това да живеем и работим добронамерено и приятелски един с друг, но с тях не е възможно. Това са две години клевети. Първо беше, че не е наша собствеността, второ беше, че не е изградено както трябва. Ние ще ви представим докумети, в които има държавна приемка от 1994 г. Тогава все още е имало ред в държавата. Държавна приемка, химически анализ, проби с хлор и т.н. които ги е издържало. Документа е подписан от двет души които са били участници в държавната приемка. Така, че всичко това което те го говорят е една малоумщина.

Според Вас какво е решението на проблема в курорта Чифлик?

  • П. Д.  – Не знам да Ви кажа откровено, ако спрем водата на всички да отрежем и да ползваме само ние, трябва да затворят хотелите или да започнат да работят като тях, с помпи от реката и с неизяснени източници. Би трябвало да се затворят. С другите хора се разбираме, защо трябва да им спрем водата? Защо?
  • С.Д.  – Значи първия проблем е бил 2007 г., Искра Митева тогава предоставя, аз бих казал чистосърдечно фалшив документ от Булгартабак Плевен, който 2004 г. преди приватизацията й предоставя свойте тръби за ползване на вода. С това нещо тя отива без да иска разрешение от Елтос Ловеч. Отива, представя го в Дунавска дирекция за водоползване, Дунавка дирекция тогава с директор Цветанка Димитрова й отказва категорично, като й казва че има други начини за снабдяване. Първия начин е да подпише договор за доставка на вода с фирма ДАД, която е собственик на водопреносната мрежа, втория начин е на 500 метра от хотела на г-жа Митева има водохващане на ВИК Стенето да подпише договор с ВиК Стенето, това е 2007 г. и да се водоснабдява от там. Нито едно от двете неща не е направено.
  • Интерврюиращ – И какво иска тогава?
  • С.Д.  – Нямам идея.
  • П. Д.  – Дойде при нас. Аз лично нея никога не съм я срещал, по телефона съм говорил. Вече съм им изтрил телефоните на тези хора, защото ме обвиняват дори, че съм ги заплашил по телефона. Значи, те са ми звъняли повече, може човек да се върне назад за да ме молят да им подпиша и аз накрая подписах, защото тя ми проплака по телефона. Каза така, аз трябва да се обеся, теглила съм заеми и не мога да пусна хотела ако Вие не ми подпишете. Трябва да се обеся, фалирвам, децата ми ще отидат на улицата. Вие каво бихте направили?
  • Интерврюиращ – Т.е. Вие строите хотела?
  • П. Д.  – Тя го строи и го беше постоила и беше готов за пускане, ако ние не бяхме подписали нямаше да го пусне. А да вметна нещо което не го казахме, това време не е от г-жа Михайлова – кмет Михайлова, преди нея имаше и Минко Екимов, преди нея беше и Делян Енкин. От 2000 г. Басейнова дирекция и за да се направи и ЗУК, не разбирам много от строителство, ЗУК лие е МУК ли е, искат както ви казах от Енергото и от къде ще се водоснабдява. Аз съм строил къща, същото го искаха. От тогава се искаше разрешение от тютюневата на които ние сме първоприемник, затова искат от ДАД.
  • С.Д. – И притежаваме документ от 2000 г. в който Веско Вълев, който беше собственик тогава на малката Веника, който пише до Булгартабак Плевен, моля да бъда присъединен към Вашата тръбопроводна мрежа, като ще заплащам по определените от вас цени стойността на водата. Имаме го и ще го видите, това е 2000 г. Значи може би е бил първия президент с такава молба за даване на възможност за строителство.

Вярно ли че, сте заплашвали хотелите Фея и Алфаризорт със спиране на водата?

  • Интерврюиращ – Заплашвали ли сте собствениците на тези хотели, че ще им спрете водата?
  • П. Д.  – Тя е спряна. Те спряха да ни плащат. Би трябвало по договор да им спрем водата още в началото на месеца, когато не ни платят. Трябва да се предплаща месеца. Като отидете в магазина и купите салам, не го плащате след като го изядете на другия ден. Плщате го в момента в който го взимате. Значи за да ги водоснабдя за месец март те трябва да са платили до 3-то число примерно или пето според договорките. Те са спрели, седем месеца не ни плащат. Три пъти им пращаме писма, на които имаме ответните отговори със съдържание.
  • Интерврюиращ – Т.е. тези писма, явно те ги приемат като заплаха?
  • П. Д. – Заплаха ли е да го поканим на разговор и да го попитаме защо не ни плаща?
  • Интерврюиращ – А техния отговор какъв е?
  • П. Д. – Никакъв. Никакъв, нямаме отговор. Отговора е. Знаете ли какъв е техния отговор. Моята съпруга е юрист и то доста добър. Ако те бяха сигурни в това което казват, те щяха да ни заведат  гражданско дело, а не да плачат по прокуратури и навсякъде, защото знаят, че ще загубят гражданското дело. Това си е чисто граждански, няма защо да се намесва Прокуратурата, Полиция, достатъчно работа имат те да се занимават с  престъпници. Това е чисто, не знам терминологията, граждански казус. Разбирате ли ме, каква Прокуратура, какво сме направили ние?
  • Интерврюиращ – Аз не мога да разбера, каква е целта на това Сдружение? Да се изгради нов водопровод или има друга цел?
  • С.Д. – Може би искат Общината да им изгради нов водопровод те искат и пречиствателна станция. Аз питам кой е пуснал този хотел в действие, след като няма пречиствателна станция? На г-жа Митева кой? Тя иска пречиствателна станция да се…
  • Интерврюиращ – А отпадните води къде отиват сега от този хотел?
  • П. Д. – Не знаем. В реката, къде. Къде да отидат. На нас ни разрешиха септична яма. Над 350 -360 хил. лв. сме дали за пречиствателна станция.
  • С.Д. – Която работи перфектно. Те приемайки, Комисията приемайки и пускайки в експлоатация този хотел, би трябвало да имат и пречиствателна станция.
  • Интерврюиращ – А другите хотели в Чифлик имат ли?
  • П. Д.  – Имат. Знам, че Вениката имат голямата, но тъй като е спряна би трябвало малката да отива там. А горе големия басейн има. Знам, че и Камен … Дива също има пречиствателна станция. Малките хотели на мога да гарантирам кой какво има, кой какво няма. Би трябвало по документация за да ги пуснат да имат. Защото не разрешават септични ями там.
  • С.Д. – По това време някъде направихме една среща горе в Чифлик с г-жа Михайлова, с г-жа Митева, с г-н Костов и т.н. бяхме може би 10,12 , 15 човека и тогава аз им казах какъв ви е проблема на вас? Стойността на водата ли, да много ни е скъпа . Един лев с ДДС е прекалено скъпа и аз им казах, не съм го коментирал този въпрос със мойте съдружници, но мога да Ви предложа за да се спрат тези писаници които нанасят вреда и морални вреди на Чифлик и гонят туристи и т.н. Защото те бяха писали, че кучета безпризорни скитат, разнасят боклуци, кофи за боклук били отворени, никой не ги чистел. Общината не се интересувала от тях и т.н. И има казах, без да съм се консултирал с мойте съдружници, ще намалим водата на 50 %. Дефакто ще плащате 50 ст. Горе долу, около 50 ст. с ДДС. Обаче имам едно единствено условие, да ме срещнете с Вашия Управителен съвет и тогава след като ние правим тази отстъпка, все пак имаме желание и Вие да направите отстъпка. Представям мойте искания към Вас и толкова. От тогава до сега нито един не се е обадил, нито един не е казал заповядай, ела да се срещнеш с нашия Управителен съвет да кажете Вие какви искания имате.
  • Интерврюиращ – Т.е. и на това предложение те не отговориха?
  • С.Д. – Абсолютно, не отговориха.

Сдружението оказвало ли е съдействия за затваряне на хотел Велика Палас?

  • С.Д. – За съдействието което те оказаха за затварянето на Голямата Велика, защото когато хората, когато стана нашия пожар, това беше на първи март, беше петък, ние тези хора които трябваше да спат в нашия хотел, някъде трябваше да ги настаним и тогава ги настанихме във всички останали хотели в околността и тогава голямата Велика, тогава я стопанисваше Такис Диртакис, поеха огромна част от хората. След което от Сдружението се възползваха от това, че някои хора са били сложени в стай с мухъл, в стай които не са били пригодени. Написаха до Министърката на туризма, която за тяхна радост веднага се самосезира и в рамките на една седмица затвориха голямата Велика.
  • Интерврюиращ – Тя даже с изявление излезе, че затварят този хотел.
  • С.Д.  – Да и пред Народното Събрание.
  • П. Д.  – Навредиха на комшията си. А те в интерес на истината тези стай не ги ползваха, защото знаеха, че са в лошо състояние и не ги продаваха. Заради нас ги отвориха. Отвориха ги защото извенъж хотела беше пълен.
  • И. А.    – Да помогнат на комплекса.
  • П. Д.  – Да, тези гости да не си отидат.
  • И. А.   – Сдружение за Чифлик, съвсем спокойно може да се прекръсти, Сдужение срещу Чифлик.
  • П. Д.  – Да, това е идея.
  • И. А.    – Това е цялата истина. След като продължават и до ден днешен и аз казах и ще повторя. Така се раждат между граждните фалшивите новини, така се ражда и недоверието към институциите. При положение, че разполагаме с всички документи. При положение, че толерантно сме ги канили в продължение на две години, всичко това което говорихме днес. До ден днешен да продължават да говорят срещу целия комплекс. Разбира се срещу нас и срещу кмета, това означава, че една малка група от хора с един малък леглови потенциал, понеже говорим за един комплекс, който иска да бъде утвърден в облстта на туризма, могат да пречат за нормалното развитие. Направи добро, отдавна е казано, за да получиш най-неприятните неща срещу себе си. Необяснимо е да пречиш, на един развиващ се, един от малкото успешни в целия северен Балкан курорт.

Има ли вариант, в който Сдружението се използва от някоя политическа сила, через скандал с ДАД ООД, да бъде ударен политически кмета на Троян?

  • И. А.    – Имаме толкова тръговски взаимоотношения и точки за които говорихме, та да превръщаме разговора в политически, не е наша работа.
  • П. Д.  – Ние не сме политици.
  • Интерврюиращ – Не сте политически обвързани?
  • П. Д.  – Нещо искам да добавя, казаха, че нашия съдружник г-н. Дочков е бил два мандата, няма такова нещо. На четвъртия или петия месец се отказа и той не е от БСП, както е г-жа Михайлова, той беше от ГЕРБ и сам се отказа.
  • Интерврюиращ – Те казаха, че е съученик на г-жа Михайлова?
  • С.Д.  – Ама тя е по-млада от мене, и то него.
  • П. Д.  – И от мене и от него.
  • И. А. – И от мене. Ако искате, разговора да бъде политически….
  • П. Д.  – Не Ви ли казаха, че г-жа Михайлова ми е сестра?
  • Интерврюиращ – Не!
  • П. Д.  – Ами забравили са.
  • И. А. – Спомняте си добре преди една година случаят със съучениците на г-н Делян Добрев в Хасково. Нали знаете как приключи, ако става въпрос за съученици. Или пък сега той бил общински съветник, и аз навремето исках да стана комсомолски секретар, ама не станах. И понеже не можах да стана комсомолски секретар, трябвше да платя, а не да ми подари някои водопровод.
  • П. Д.  – Мене така и не ме направиха комсомолски секретар.
  • И. А. – Така, че в духа на тяхното мислене за комсомолските години, който е бил комсомолски секретар да си бере айлето.
  • С.Д.  – Според мене искат да го изкарат политически, може би някоя партия да се възползва от това нещо. Това не е наша…
  • П. Д.  – Това не е наше, не можем да гадаем, но има нешо тука.Според мен, знаеки, че това е от 2000 г. г-жата е от седем години кмет. Днеска сме 2019 г.
  • С.Д.  – По времето на Делян Енкин ние купуваме хотела. По времето на Минко Акимов го експлоатираме, по времето на г-жа Михайлова също. Не знам защо я месят като тя няма грам пръст в цялата история.
  • И. А.  – Проблема не е в сферата на кметовете. Аз Ви го казах, сега ще го кажа за трети път. Проблема започва, възниква от промяната на собствеността на някои от хората. Аз не сикам да се бъркам, откъде те са купили, какви са били, но да фалираш туристическа фирма, да се прикриеш и да купиш хотел.
  • Интерврюиращ – Мисълта ми е политическа сила, някоя партия да се е опитала да яхне този скандал?
  • П. Д.  – Не е идвал никой партиен ръководител при нас и да ни предлага да яхваме ли скандал да не яхваме.
  • С.Д.  – Някой може би се опитва да се възползва от тях, но неуспешно.
  • И. А. – Компелкса въпреки всичко се развива.
  • С.Д.  – Развива се , но там Общината трябва да пложи още усилия и то не малко. Значи в облагородяването на компелкса, в различни забавлениея за хората които. Значи предстатвете си 1500 – 2000 човека на едно място тясно като Чифлик, те няма къде да отидат. Няма къде да отидат на пикник, нямат никакви развлечения други, освен да отидат на Троянския манастир, да минат през градината.
  • П. Д.  – Такава красива природа, много неща могат да се създадат. Ако има едно Сдружение, което да работи заедно, не против Общината, заедно за да де облагороди и ние ще влезем в него. Това Сдружение Ви казах е от двама – трима души, други хора не ходят. Питайте ги кога са имали събрание. Те могат да Ви кажат всичко. Какво Сдружение да правим, защо?
  • И. А. – Ние работихме 10 години в перфектни отношение без да имаме Сдружение.
  • П. Д.  – Перфектни отношения с всички комшии, помагаме си, ако ние сме пълни даваме гости на другите, ако те са пълни, дават гости на нас. Винаги сме си помагали. Сега пак продължаваме. Не, стига хотели повече.

Има ли незаконни тръби за минерална вода в к.к. Чифлик?

Под терасата на хотел Балкан минава незаконна тръба за минерална вода, която отива към хотел Алфаризорт.

Тръбата в момента е спукана и подкопава терасата на хотела.

В следващия епизод ще видите, откъде идва водата по водопровода на ДАД ООД и колко трудно се стига до водохващането ….

Пътуваме към мястото, откъдето започва въпросният водопровод, което е на 3 км. над хотел Балкан в подножието на Козя стена.

Една от трите изравнителни шахти, които служат да намалят и изравнят налягането на водата.

Коментари