СКАНДАЛНО! Сдружение МИГ „Дряново – Трявна“ ги грози шестцифрена санкция! Питаме кой е виновен? Кой взе големите заплати?


Журналистката Румяна Станчева публикува във фейсбук групата „ДРЯНОВО – днес и утре“ преди минути интервю с Кмета на Дряново Трифон Панчев, който разкрива скандални неща около Местната инициативна група Дряново – Трявна В сърцето на Балкана.

-Г-н Панчев, Вие представлявате Община Дряново в Общото събрание на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на БАЛКАНА“. Защо този важен фактор за развитието на общината не се ръководи от титуляри на позициите председател и изпълнителен директор, а от временно изпълняващи длъжността?

– Тъй като досегашният председател на МИГ – а г-н Антон Стоянов си е подал оставката, към момента МИГ – ът се управлява от неговия заместник г-н Манол Манолов от Трявна.. Предстои свикване на Общо събрание и избор на председател, надявам се това да се случи по-скоро.

След като Контролният управителен орган на МИГ – а взе решение за освобождаване на г-жа Десислава Заевска като изпълнителен директор след изтичане на договора й през април месец, в момента временно на тази позиция е г-жа Илияна Попова. Очаква се Управителният орган да избере титуляр за длъжността.

Но проблемите с МИГА -а, които идват от завареното положение при предишното ръководство, са много големи. Имало е заложени изисквания за бюджет, заплати, реклама, които не са били спазени и в момента имаме писмо, в което ни съобщават, че ще бъдем глобени. Ще се опитаме да предотвратим евентуалната санкция на държавата, но е възможно и да не успеем тъй като нарушенията са безспорни.

-Чия е персоналната отговорност за тези нарушения?

– Отговорността е на тогавашния председател г-н Семов и изпълнителния директор г-жа Заевска. От създаването на МИГ-а има само една година, през която бюджетът да е изпълняван според изискванията, а периодът на управление е доста дълъг. В него има изискване 80% от средствата да са за заплати, а другите 20 % да са за публичност. А всъщност от документите е видно, че са се получавали 90 % за заплати, а пък другите пари за публичност не са ползвани според изискването на бюджета. Отделен е въпросът как точно са харчени тези пари. Аз например рекламни материали на Миг-а не съм виждал в обръщение, а за тях са издавани и заплащани фактури за хилади левове, но това е друга тема на разговор.

Очаквам до края на годината да изберем нов председател и изпълнителен директор. Също така скоро трябва да започне изпълнението на програмите за новия период. Благодарение на новия екип, с който работим, бяхме един от първите МИГ-ове в страната с подписан договор по подготвителната мярка.

Коментари