САЩ занулиха Атанас Чобанов!


С красноречиво изявление, публикувано в 19.07 ч. в сряда в БТА, Посолството на САЩ буквално занули Атанас Чобанов:

Преди няколко седмици Посолството на Съединените щати получи информация за възможна заплаха срещу две лица. В конкретния момент решихме, че сме длъжни да предупредим тези лица за тази информация. Посолството сподели тази информация и с българските власти. В предаденото предупреждение не се споменава конкретно лице или политическа партия и нямаме информация, която да предполага, че има връзка с конкретна политическа партия. Оттогава не сме получили повече информация за тази възможна заплаха. Чухме твърдения, че един от нашите разговори е записан без наше разрешение; посолството възразява срещу подобни практики.“

В превод – Чобанов е обявен за „персона нон-грата“, а писанията му за манипулативни. Поводът за реакцията на американското посолство е публикация на Атанас Чобанов от понеделник във фейсбук:

Преди един месец по това време към обед ми се обади политически съветник от посолството на САЩ в София. Каза ми, че посолството има достоверна информация за неминуема заплаха от физическо посегателство срещу мен. Каза ми, че опасността идва от България.

До момента нямам данни българската държава да е неутрализирала тази заплаха. В Брюксел разговарях със шефката на политическия кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова. Според нея информацията за заплахата не била достоверна. Изпратих на Бориславова запис от разговора с посолството, в който се чува ясно: we need to inform you that the US embassy received CREDIBLE information regarding an imminent threat. Отговор не получих.

Свикнах вече, че на властта, която е дала заявка за нулева корупция ѝ е trans penis за журналистите, които разкриват реалната корупция и стават мишени за отстрел. Аз и колегата Димитър Стоянов се пазим сами както можем с помощ от колеги от международни журналистически организации.

Ако искате да ни дадете едно рамо, можете да споделите разследването, върху което работехме когато се получи информацията за заплахата.“

Посолството обаче прави и нещо много повече. Разграничава се категорично от твърденията на Чобанов, които той отправяше в началото на януари месец, че „източникът на заплахата срещу него седи на първия ред в Народното събрание“. Без никакво съмнение Чобанов визираше единствено и само Делян Пеевски. Днес обаче, не друг, а Херо Мустафа казва – това е лъжа!

Една от причините, които може да са принудили Посолството на САЩ в София да се разграничи толкова рязко от писанията на Атанас Чобанов, вероятно е свързана именно с материал, в който по дърварски начин се замесва името на американския лобист Тони Подеста, известен със сериозните си контакти сред Демократическата партия.

По интересното е, че статията срещу Подеста получи широк отзвук и в издания на Прокопиев, които дежурно се загрижиха за Атанас Чобанов и асистираха в мултиплицирането на атаката срещу Пеевски. Писанието срещу Подеста няма нищо общо с разследващата журналистика, защото е провокирано от близки до Румен Радев олигарси и по конкретно от техните американски лобисти, които редовно получават трибуна в изданията на Прокопиев.

Сигурно е, че „зануляването“ на Чобанов тепърва ще има резонанс и към всички останали, които през годините са ползвали платформите „Биволь“ и BIRD.BG за анонимна разправа с противниците си.

От половин година АФЕРА предупреждаваше, че това ще се случи. И причината е в това, че откакто е в МВР, Бойко Рашков не спря да използва именно BIRD.BG за пощенска кутия за „удряне“ на противниците на „синергичния“ Румен Радев и неговия нов другар от „Капитал“.

Дали с червения картон за „пощенската кутия“ Чобанов, Херо Мустафа не вдига жълт картон на Рашков&Радев и ПроКОНПИ, скоро ще разберем. Но е факт, че намагнитизирания Пеевски им вкарва втори гол за две седмици. Първият беше когато съд в Ню Йорк отказа изобщо да гледа скалъпената жалба от близки до Цветан Василев проксита по закона РИКО.

източник: afera.bg

Коментари