РС – Ловеч отново върна на прокуратурата делото за кражба на ток, водено срещу Георги Иванов, зам.- директор на ОД на МВР – Ловеч


Състав на Районен съд –Ловеч прекрати наказателно производство срещу Г. И., обвинен в незаконно присъединяване към електропреносната мрежа и върна делото на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Обвинението е за престъпление, констатирано през 2019 година, в двуетажна къща с отделни домакинства в Ловеч. Именно неяснотата защо точно на Г. И. са повдигнати обвинения, а не на някой друг от домакинствата, е една от причините за връщането на делото на прокуратурата.

В рамките на досъдебното производство предявените обвинения са, че Г. И. лично е осъществил незаконното присъединяване към електропреносната мрежа. В обвинителния акт обаче е посочено, че той е извършил това чрез друго, неустановено към момента, лице. Това, според съда, съществено променя фактическата обстановка, което води до нарушаване правата на привлечения към наказателна отговорност.

Съдът прие, че са допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения, които налагат връщането на делото в досъдебна фаза. Това се случва за втори път, след като и миналата година, при първото разглеждане на делото, то беше прекратено по същите причини.

Определението подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок.

Коментари