Рекордна сума се събра на Коледния благотворителен бал на троянското читалище


Под този надслов вечерта на 10 декември 2019 година (вторник) се състоя традиционният Коледен благотворителен бал, който НЧ „Наука – 1870 г.“ организира в края на всяка календарна година. Гостите на бала, хора от бизнеса на града, представители на учебни заведения, неправителствени организации и други партньори на НЧ „Наука – 1870 г.“ бяха посрещнати във фоайето на ресторант „България“ от д-р Виолета Койновска – председател на читалището, и г-жа Станка Марешка – секретар, и получиха коледни сувенири – панделки-брошки.

Официални гости на празника бяха кметът на Община Троян – г-жа Донка Михайлова, народният представител г-н Иван Миховски, г-н Петър Петров – собственик на фирма „Проектстрой – Петър Петров“ гр. Габрово (фирмата, която извърши ремонтните дейности в читалището) – сериозен читалищен дарител и приятел. Сред гостите беше и най – големият дарител на читалището – г-н Марин Радевски. Началото на празничната вечер беше дадено в 19:30 часа по изненадващ и нетрадиционен начин – импровизиран хор от читалищното настоятелство и екипа на читалището влезе в салона на ресторанта, пеейки „Тиха нощ, свята нощ“ в съпровод на трите китари на Добромир Дишев, Веселин Дудевски и Михаил Иванов.Прекрасната водеща на вечерта Вихра Петрова откри официалната част като обяви, че традиционният благотворителен коледен бал на читалището тази година се провежда в навечерието на една значима годишнина – 150 години от началото на читалищната дейност в община Троян и каузата е „150 години читалище“. Със събраните средства ще бъде финансирано издаването на книга със заглавие „Пътят на читалището“ – история на НЧ „Наука – 1870 г.“ – Троян от основаването му до днес, и изграждането на външно осветление на сградата. Целта е да бъдат събрани поне 10 000 лева. Средствата се събират чрез продажба на куверти, дарителска кутия, томбола и търг на ценни и художествени предмети.

Последва приветствие и отчет на председателя на НЧ „Наука – 1870 г.“ – д-р Виолета Койновска за разходването на събраните парични средства от коледния благотворителен бал миналата 2018 година.
Гостите поздрави и кметът на община Троян – Донка Михайлова.
След това водещата Вихра Петрова обяви имената на дарителите, благодарение на чиито големи сърца и щедри души стана възможна реализацията на благотворителната вечер. Тя разясни новия начин на провеждане на томболата и обяви предметите за търга – един от основните източници на доходи в дарителската кампания.
Последва музикален поздрав от дует „Фантазия“ – Мариета Куцарова (флейта) и Амория Маркова (пиано) към всички гости на вечерта. По-късно в програмата участие взеха и сем. Иванка и Валентин Бечеви, с един впечатляващ валс, последвани от още един танц – Станислав Анастасов, ръководител на танцово студио „Бордо“, и неговата партньорка.

Специална изненада на вечерта беше гостуването на Веселин Маринов, който беше поканен от г-н Марин Радевски.
Точно в 20:30 часа всички гости бяха приканени да отворят закупените билети за томболата и да открият дали са сред печелившите.
В 21:30 часа г-н Румен Димитров даде началото на търга, в който бяха разиграни 5 дарени предмета: торта – от Христо Ковачев, собственик на сладкарница “Славея“; нож – от Велички епископ Сионий, подарен му от кмета на Батак; картина на художника Иван Хаджийски; африкански стенни фигури от Кения и фино гравирано щраусово яйце върху поставка от бивни на брадавичеста свиня, закупено от Намибия – и двете дарение от г-жа Мария Нанкова.
Най-активни в наддаването бяха г-н Петър Петров, г-н Марин Радевски, собственик на фирма „Калинел“, и г-жа Маргарита Гладкова. Г-н Петър Петров спечели тортата, която дари на ДГ „Синчец“ в града, и щраусовото яйце, което пък остави в дар на читалищния секретар – г-жа Станка Марешка. Г-жа Маргарита Гладкова в оспорвано наддаване с г-н Марин Радевски спечели ножа, дарен от Велички епископ Сионий. Африканските стенни фигури станаха собственост на г-н Марин Радевски, както и картината на художника Иван Хаджийски.
След търга импровизираният читалищен хор поднесе още едно изпълнение – този път на песента „Над смълчаните полета“ – изпълнение, което внесе много емоция във вечерта.
През цялата вечер гостите на бала се наслаждаваха на хубава и умело подбрана музика от диджея на вечерта Николай Стойчев, който успя да задоволи всички вкусове и предпочитания.
С удовлетворение съобщаваме, че и тази година целта на благородната кауза на НЧ „Наука-1870 г.“ беше изпълнена. Председателят на комисията Стела Маринова обяви размера на събраните средства – 11 360 лева. Те ще бъдат използвани съгласно обявените цели. С удовлетворение и благодарност към всички дарители трябва да отбележим, че това е най-голямата сума, събирана на коледен благотворителен бал на читалището изобщо досега.
Екипът на НЧ „Наука-1870 г.“ благодари от все сърце на всички дарители и им пожелава Весели празници!


Ето и пълния списък на дарителите:

Р-т „България“ – г-н Валентин Бечев
Фирма „Калинел“ ЕООД – г-н Марин Радевски
Фирма „Рикостил“ ООД – г-н Христо Йовчевски
„Орифлейм“ – г-жа Теодора Дудева
„Хлебопроизводство и сладкарство“ ЕООД – г-жа Стаменка Дамянова
ВИНПРОМ – Троян – г-н Катренчик
Застрахователно дружество „Generali“ – г-н Лальо Драголов
„Ти Ес Ди Сървисиз“ ООД – Иван и Герман Гачевски
Виенска сладкарница „Славея“ и винарска изба „Ноя“ – г-н Христо Ковачев
„Фантазия“ – г-н Пламен Николов
„Родопа“ Троян – г-жа Мария Пенкова
Фирма „Пилмес“ – г-н Владимир Симеонов
Фирма „Чолакови“ – г-н Христо Чолаков
ИПЖЗ – Троян – г-н Деян Георгиев
Фитнес аеробика „Канго клуб“ – г-жа Виктория Дундева
Велички епископ Сионий
Г-н Марин Борджуков
г-жа Лилия Цанкова
г-жа Маргарита Гладкова
г-н Николай Тодоров
Г-жа Мария Нанкова
Г-н Иван Миховски
г-жа Ралица Йовкова
д-р Христо Добрев
г-жа Борислава Кацарова
Г-н Иван Хаджийски
Г-н Румен Джабарски
Г-н Миро Тончев
г-жа Елица Досева
г-н Любомир Досев
г-жа Ради Дичевска
г-жа Стефка Маркова
ЕТ „Любка Иванова“
Г-жа Веска Иванова

Коментари