”Пътна полиция” при ОДМВР – Ловеч са наложили 118 глоби с фиш за неправилно паркиране, от които 106 в община Троян


118 глоби за неправилно паркиране са съставени в област Ловеч след обявяването на кампанията на Областна комисията по безопасност на движението към Областен управител „Да освободим тротоарите за пешеходците“. Това стана ясно на заседанието на комисията, на което единствената точка от дневния ред бе представянето на извършеното през месеца.

Кампанията бе обявена в началото на учебната година. Основната й цел бе да се освободят тротоарите за пешеходците и да се възпитават гражданите да паркират на места, които не ограничават правото на хората да се движат безопасно.

Старши комисар Милен Маринов отчете постигнатото. На територията на областта е създадена организация за предприемане на мерки и действия във връзка с неправилното паркиране на автомобилите. За периода от стартиране на кампанията до момента, служителите на сектор ”Пътна полиция” при ОДМВР – Ловеч са наложили 118 глоби с фиш за неправилно паркиране, от които 106 в община Троян. Провеждат се специализирани полицейски операции, като при обхождане и забелязване на нарушители те биват санкционирани. Намесата на полицията е главно в централните градски части и районите около училища и детски градини, където движението на пешеходците е възпрепятствано, обясни Маринов като обоснова резултата с това, че ОД на МВР-Ловеч работи по ключови приоритети на министерството, като основният е да няма пътнотранспортните произшествия и загинали.

Представителите на общини изложиха накратко техните проблеми и мерките, които ще бъдат предприети за разрешаването им.

След изслушване и обсъждане на предприетото до момента от всички заинтересовани страни зам.-областният управител Бойко Пъдарски, който председателства комисията, обобщи, че проблемът е в най-висока степен в общините Троян и Ловеч, докато в останалите общини на областта той или не съществува – като в Луковит, или инцидентно се появяват такива нарушения. Той заяви още, че тази кампания трябва да се превърне в постоянно действаща, защото има ефект и ако всички съсредоточат усилия за спазване и прилагане на закона постигнатото до момента ще се надгради. Пъдарски изрази становище на Областен управител, към което се присъединява, че контролът не е достатъчно ефективен и следва да се провеждат по-често такива операции, особено в извън работно време. Всъщност проблемът е именно в навиците на водачите да паркират автомобилите непосредствено пред домовете си, така сутрин децата не могат да се движат спокойно по тротоарите, защото те са още заети от автомобили, коментира зам.-областният управител.

Пъдарски бе категоричен, че има воля да води борбата за спазване на закона за движение по пътищата строго и апелира общините да се присъединят със същата категоричност към обявената от областната комисията инициатива.

Коментари