Протестиращите срещу ромите на Балабански завой: Ние не преговаряме, защото считаме, че времето за преговори вече е изчерпано


На е-майла на редакцията на TroyanPress получихме декларация от протестиращите срещу ромите живеещи на Балабански завой в Троян, която е подписана от  Николай Тодоров и Мариела Христова. Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ
от представителите на протестиращите срещу незаконното циганско гето до така наречения „Балабански завой

Уважаеми граждани,

Вече над четиридесет години всички ние и вие ставате почти безучастни свидетели на разрастването на въпросното незаконно циганко гето. Това прави всички нас едно безволево общество, което допуска съществуването на подобни уродливи и срамни за града ни, незаконни гета, характерни за отминалата епоха от неолита.

Вече над 40 години, ние ставаме свидетели как властта във всички етажи и структури, проявява търпимост към това беззаконие. Политическата класа по гнусен начин експлоатира циганския електорат, като на карта залага незаконното и мизерно бъдеще на тези хора, а нас останалите, съкварталци и съграждани ни налага да търпим последиците от това.

Уважаеми граждани, през последните дни непосредствено след репортажа на Нова телевизия, станахме свидетели на поредната порция от гнусно политическо заиграване. Немалко политически субекти, използвайки нагнетената ситуация започнаха спекулативни политически игри. Както от едната страна, така и към другата. Тръгнаха пласьори на политическите партии навсякъде. Ние искаме да им заявим, че нашия събран за 40 години протест, е протест основно срещу тях самите ПАРТИИНИТЕ МОШЕННИЦИ. Нашият протест е срещу тези, които домогвайки се до властта допуснаха подобни незаконни гета.

КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМЕ, че ние сме протестираща гражданска структура, която не иска да е субект в политическо съзаклятие.

Ние не искаме да насаждаме етническа враждебност, нито да отнемаме нечии права. Напротив нашата цел е именно да отстояваме конституционните си български права. Може би няма в Европа общество и държава, които да позволяват толкова дълго време да се гаврят с правата на гражданите им. Обществото ни, трябва да се отърси от летаргията и след като институциите не работят за него, нека сега ги накараме да го направят.

Ние изразяваме състраданието си към хората, които живеят в подобни крайно мизерни условия на живот. Загрижени сме към децата, които се раждат там и които по волята на съдбата,  политиците и властта, са принудени да имат мизерно детство в гетото. Ние знаем, че те не са виновни.  Ние съзнаваме, че бита, който водят тези хора е този бит, които те са имали и преди 100 години и които през отминалото време те не са променили. Циганският етнос е сходен навсякъде по света. Различна по света е само регулаторната воля на държавната власт и гражданското общество.

С оглед на гореизложеното, ползвайки се от нашите конституционни права за изразяване на публичен протест и  достъп на публична информация, ние заявяваме:

  1. Изискваме публично в средствата на масова информация да бъдат оповестени и разяснени мерките, стъпките и действията от страна на властта, по отношение съдбата на незаконното циганско гето на т.н. „Балабански завои“. Ако разбира се това се предвижда в намеренията на властта.
  2. Изискваме да бъде изнесена информация за планираните реални действия и датите, които въвежда плана за изпълнението им. Ако разбира се това се предвижда в намеренията на властта.
  3. Ние не сме безчувствени и също така ни интересува и това, което властта предвижда относно разселването на хората живеещи в гетото. Ако разбира се това се предвижда в намеренията на властта.

 

С НАСТОЯЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НИЕ НЕ ПРЕГОВАРЯМЕ, ЗАЩОТО СЧИТАМЕ, ЧЕ ВРЕМЕТО ЗА ПРЕГОВОРИ ВЕЧЕ Е ИЗЧЕРПАНО

ДАВАМЕ ВРЕМЕВИ ТОЛЕРАНС НА ВЛАСТТА, ЗА ДА РЕШИ В КРАТКИ СРОКОВЕ ПРОБЛЕМА С НЕЗАКОННОТО ЦИГАНСКО ГЕТО

ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ КОМУНИКАЦИЯТА СИ С ВЛАСТТА ЩЕ ВОДИМ БЕЗ ДЕЛОВОДНИ СИСТЕМИ, ЕДИНСТВЕНО И САМО ПУБЛИЧНО, ЧРЕЗ СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

ОБЯВЯВАМЕ, ЧЕ АКО ПЛАНА ПРЕДВИДЕН ОТ ВЛАСТТА ЦЕЛИ ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО И ОТЛАГАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО НА ПРОБЛЕМА, А СЪЩО ТАКА НЕ ВИДИМ РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ ПО ПРЕДВИДЕНИЯ ПЛАН ДО ПРОЛЕТТА НА 2019г, НИЕ ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕМ ЕФЕКТИВНИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ 

НИЕ ЗАЯВЯВАМЕ ТРЪРДАТА СИ ВОЛЯ, ЧЕ ЩЕ ПРОТЕСТИРАМЕ ТВЪРДО И С ВСИЧКИ ЗАКОНОВИ СРЕДСТВА ДОТОГАВА, ДОКАТО ПРОБЛЕМА НЕ БЪДЕ РЕШЕН.

 

ОТ ИМЕТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ГРАЖДАНИ:

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ

МАРИЕЛА ХРИСТОВА

Коментари