Прокуратурата удари „перлата“ на Прокопиев на жълтите павета!


Спецпрокуратурата удари скандалния бизнесмен Иво Прокопиев. Разследващи влязоха в офис сграда на жълтите павета в София, на метри от Народното събрание, съобщи БЛИЦ.

Служителите от Специализираната прокуратура са влезли в сградата с офиси на  „Алфа финанс холдинг“, която е една от перлите на бизнесмена Прокопиев. На място е и ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.  Той е подсъдим със Симеон Дянков и Трайчо Трайков заради продажбата на ЕРП-тата, където посредник беше друга негова фирма – „Блуброкърс“. Тя обаче е на друг адрес. Спецакцията в офисите на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев е във връзка с ново обвинение, повдигнато срещу него. То му е било предявено от спецпрокуратата, тъй като става дума за афера с офшорки и е във връзка с предишното му обвинение за пране на пари. 

Става дума за продажбата на акции от приватизирания от Прокопиев завод „Каолин“. Предприятието беше приватизирано през 90-те, след това придобито от „Алфа финанс Холдинг“, а през 2012 г. продадено на немски инвеститор. 

Миналата Софийска градска прокуратура обвини председателя и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД в пране на пари, съобщиха от ведомството. Според прокуратурата тогава възоснова на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД. Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков. Обвиняемите Прокопиев, Ненов и Ненков бяха с мерки за неотклонение „Подписка“.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/kriminalni/ekskluzivno-v-blits-prokuraturata-udari-perlata-na-prokopiev-na-zhltite-paveta_news679082.html

Коментари