Проектира се реконструкция на централна градска зона в Троян: площад „Възраждане” и прилежащ терен – улица „Васил Левски”


На 3.06.2021 г. се състоя среща между общинска администрация, с участието на Кмета на Община Троян, Главния архитект и експерти от общинска администрация и проектантите от „НОВИЗА“ ЕООД. На срещата бяха разисквани и уточнени детайли по проекта за реконструкцията на  централна  градска  зона.

С реконструкцията  на  централна  градска  зона Община Троян цели постигането на реновиране елементите на площада: настилка, стъпала, бордюри, зелени площи, осветление и водни обекти, запазвайки визията на площада по отношение на геометрично решение, материали, пластични елементи, наклони и нива на терена.

Проектът дава решение и за обновяване и обогатяване на площадното пространство.

Запазват се орнаментите, растерът и материалите на керамичната настилка на площада, като се вкарва нов елемент в настилката от клинкерни плочи от националната шевица, отбелязващ важни зони в площадното пространство. Маркират се с червени керамични плочи всички подходи към площада, както и фокусните точки – входове на музея, читалището и др. При подмяната на настилката на стъпала, бордюри, стенички и локални ремонти, ще се използват термолющени гранитни плочи.

Около зелените острови на площада ще се монтират модулни пейки с възможност за бърз демонтаж, което ще позволяват промяна на екстериорното обзавеждане, съобразно провежданите събития на площада (временни изложби, прожекции, панаири и др.), като ще се подобри многофункционалността на площадното пространство. По периметъра на северната зона около фонтана се предвижда да се монтира стационарна дървена пергола с пейки с идентичен дизайн на модулните пейки. Съществуващите пейки ще бъдат заменени с нови – дървени с облегалка,

а растителността ще се запази, като ще се добави нов зелен остров и  допълнителни храстови групи и цветя.

Фонтанът и водната каскада ще се реконструират, като ще се намали обемът на водната площ, за да се намалят разходите при експлоатация и се осигури безопасността. Ще бъде извършена реставрация на каменната облицовка и ще се изпълни нова хидроизолация. Предвижда се създаването на възможност за преминаване над водата в зоната на водната каскада  чрез две пътеки с метална конструкция, покрити с декинг.

Проектното решение запазва съществуващото отводняване на повърхностните води. В унисон с предложеното архитектурно решение, на няколко места ще бъдат изместени единствено отводнителните решетки. Планиран е и ремонт на водоснабдителната мрежа, с добавяне на поливна система.

За зоната на площада Община Троян планира също монтаж на нови паркови осветители с LED светлоизточник, които да позволяват осветяване на цялото пространство и подходите към него. На двата съществуващи пилона ще се монтират LED прожектори. За реализиране на светлинни сцени във фонтана и водната каскада се предвижда вграждане в пода на безопасни LED тела, групирани в конфигурации, които могат да реализират различни цветови схеми на осветление.

Коментари