Програма на събитията по време на Български фестивал на сливата (18-20 септември)


Сливов мармалад, ракия, арт-инсталация, дефиле „Сливовият стайлинг през годините“ и още много забавления очакват посетителите на Български фестивал на сливата

Наближава един от най-дългоочакваните празници в Троян и Орешак – Български фестивал на сливата. Организаторите подготвят празник, съобразен с грижата за здравето на хората и с балансирана културна програма за всички възрасти.

С традиционни кулинарни изкушения, арт-ателиета и демонстрации на традиционни занаяти ще посреща „Улица на занаятите“. Интересът към „Улица на занаятите“ и през настоящата година бе висок, като заявления за участие в Троян подадоха над 100 занаятчии. В улицата участие ще вземат над 80 занаятчии, а  над 10 шатри ще предлагат традиционно ракия, мед, колбаси и други, като ще бъдат разположени в площадното пространство от кафе „Рио“ до пощата. Занаятчийски шатри ще има разположени и в зелените градини на Националното изложение в Орешак.

Нетрадиционен ще е първият от поредицата празнични дни – 18.09., който е посветен на 10-годишнината на Регионалния клон (РК) Априлци – Троян – Севлиево на НД „Традиция“. В 17.30 ч. в петъчния ден всички посетители ще бъдат част от градско увеселение под надслов „Минало и настояще“, със специалното участие на гвардейска част и гвардейски духов оркестър. „Ретро-кафене“, премиера на филма „100 години Дойранска епопея“ и още много изненади ще предложат членовете на РК на дружеството за жителите и гостите на Троян.

На официалната интернет страница www.festivalnaslivata.com на разположение за посетителите на Фестивала е интерактивна карта с информация за паркинги и места за хранене в централна градска част. ОП „Комунални услуги“ ще се грижи за поддържане чистотата в празничните дни, а за ползване на гостите освен химически тоалетни, ще са отворени и санитарните помещения в читалището и Общината.

В празничната година, в която отбелязваме 150 години читалищна дейност и празник на троянското НЧ „Наука-1870 г.“, всички читалищни състави ще вземат участие в празника с изяви на сцените на Фестивала в Троян и Орешак.

Общински младежки съвет-Троян пък организираха инициатива „Сливи за смет“, като награждаването на победителите ще се състои в рамките на Фестивала.

До деня на запалване на казана за изваряване на ракия ще се пази в тайна името на Главния майстор на ракията. За да разберете кой е той, ще ви очакваме на 19.09. от 12:00 ч. на площада в Троян.

Център „АЛОС“, Център за неформално образование и културна дейност, заедно с НУПИ „Проф. Венко Колев“ отново ще изненадат жителите и гостите на града с арт-инсталация, разположена на пешеходния мост, свързващ площад „Възраждане“ и градинката пред Информационно-културен център (ИКЦ). Тема на тазгодишната инсталация е „Време за слива“ – поредната съвместна изява на арт педагози от Център „Алос“ и ученици от художественото училище в Троян НУПИ „Проф. Венко Колев“. Произведението цели по шеговит начин да напомни за нуждата да ценим това, което имаме. Инсталацията ще бъде изградена на централния мост в града в периода 17-19.09.2020 г. Водещ на уъркшопа е д-р Любен Кулелиев, Център АЛОС.

В дните на Фестивала ще има и забава за най-малките. В съботния 19-ти септември, в градинката пред ИКЦ, от 16 ч. ще има детски празник. Участие на Фестивала през настоящата година ще вземат и Център за подкрепа за личностно развитие – Троян, които ще демонстрират техники с плъстене на вълна, дърворезба, работа с глина, като посетителите на техния арт-кът ще може да видят и изложба с изделия. Щанд ще имат „Хуманност и Дълголетие“ ООД, които реализират социален проект и ще предлагат ръчно изработени свещи.

Повече за приготвянето на известната напитка – троянска сливова ракия, гостите на Фестивала ще може да научат във „Винпром-Троян“ в традиционните „Дни на отворените бутилки“, като за тях е организирана екскурзия в производствените помещения на завода със специалист от фирмата; Сляпа дегустация на ракии; Специален подарък за всеки посетител над 18 години. Организиран транспорт от центъра на Троян до завода и обратно: в събота и неделя в 09:45, 11:45, 13:45 и 15:45 часа пред централния Тото пункт. Начало на екскурзиите от портала на завода: в събота и неделя в 10:00, 12:00, 14:00 и 16:00 часа (вход 4 лв./ Безплатен вход за посетители под 18 години).

Тази година традиционното празнично дефиле ще тръгне на 19 септември, в 10 ч. от спирката срещу кафе „Тифани“ към централния площад. Каним всички да бъдат част от традицията, която изпъстря троянската главна улица и площада, както и да усетите вкуса и настроените на Фестивала през трите празнични дни в Троян и Орешак! Не забравяйте да се забавлявате и снимате, като може да ни изпращате своите моменти от Фестивала, а ние ще ги споделяме в профилите в социалните мрежи – Фейсбук и Инстаграм.

Коментари