Прогонваме инвеститори! Китайски милионер разочарован от българската реалност


Медиите в България вече прихванаха случая на китайския гражданин Гуо Хайронг, който е крупен инвеститор в родни предприятия. Или по-скоро бивш такъв. Търговските измами в страната продължават въпреки мерките взимани от правителството. Един фрапиращ случай за кражба на бизнес проследи екипа на Bunt.bg.

През 2012 г. Хайронг създава две дружества на територията на България – „Сиус“ ООД и „Солар инвест трейдинг 2010“ ООД. Фирмите функционират като фотоволтични централи и продават електроенергия. Китаецът притежава 90% от дружествата, като 10% се държат от Хелмут Панитц, който в последствие се оказва участник в измамните действия срещу Гуо Хайронг.

Хелмут Панитц, заедно с българина с немски паспорт – Христо Ангелов спретват на Хайронг клопка и през 2013 г. едната централа, тази в село Дуванли бива обявена за публична продан и по-късно става собственост на Панитц, а после прехвърлена на Ангелов и жена му. Вече работещата схема се повтаря и в другото дружество – в Оризари, което изведнъж се оказва задлъжняло с 4 мил. лева на фирма свързана с Панитц, който е вече отстранен от поста си на управител на дружествата.

Схемата завършва с преотстъпване на имота на дружеството на фирма „Финкал“ – в която Христо Ангелов е едноличен собственик. Фирмата на Хайронг – „Сиус“ многократно се опитва да покани пришълците да напуснат имота, но самонастанилите се продължават да издевателстват и да печелят на гърба на фактическия собственик.

Измамниците се поддържат от така известния адвокат Дерменджиев, който набра популярност с действията си срещу избора на новия главен прокурор – Иван Гешев. Техни съучастници са и пловдивската охранителна фирма Алфа Секюрити, чиито гардове стоят на пост и обикалят имота непрестанно без правно основание да патрулира фотовотаичния парк. Същите отказват разпореждания на полицията и буквално са окупирали централата в село Оризари.

Китайският инвеститор е тотално потресен от невъзможността да се справи със ситуацията, въпреки опитите си да пребори измамната схема. Оказва се, че държавата, в лицето на ОДМВР Сливен също е замесена в схемата. Гуе Хайронг спекулира, че бруталните действия на измамниците се дължи на връзки с властите, а той от своя страна остава потресен от реалността и случилото се в държава член на ЕС. Случаят за Дуванли в момента се разглежда от съда в Страсбург, а Оризари все още е пред опасност да бъде напълно открадната от измамниците, който са пуснали своите корени дълбоко.

Прецаканият китайски бизнесмен Хайронг твърди, че никога не е виждал подобни тежки измами както в България, въпреки че има подобен бизнес в Германия и Италия.

Коментари