Проведе се първа среща на комитета, ангажиран с отбелязване на 50 годишнината на НИХЗИ – Орешак


В последния работен ден на изминалата седмица бе проведена първата среща на организационния комитет за отбелязване на 50-та годишнина от създаването на Националното изложение на художествените занаяти в село Орешак. В срещата, освен служителите от администрацията и НИХЗИ, имащи пряк ангажимент към организацията на юбилея, участие взеха и представители на културните институции в града, кмета на с. Орешак и редакторът на в-к „Троянски глас“.

По време на събирането г-жа Иванка Джабраилова, новият управител на Изложението, представи своята програма за отбелязване на знаковата годишнина, която предвижда провеждане на серия тематично обвързани събития през следващите месеци. Кулминация на програмата ще бъде представянето на обща занаятчийска изложба на 10 октомври, която ще възпроизведе първата изложба, с която е открито Националното изложение на художествените занаяти на 10.10.1971 г., като експонатите ще бъдат предоставени от майсторите, взели участие в нея и от техните наследници.

Екипът на Музей на занаятите – Троян се ангажира да предостави експертно съдействие и необходимите материали за създаване на фото-архивна изложба за историята на НИХЗИ, а вестник „Троянски глас“ подготвя специална рубрика, чрез която ще припомни на читателите си най-знаковите моменти от историята на изложението.

Към момента НИХЗИ – Орешак се намира в труден период, белязан от множество проблеми, свързани с финансите и поддръжката на сградния и парковия фонд, но ръководството на Община Троян и новият управител ще положат всички възможни усилия те да бъдат отстранени и честването на юбилея да може да отговори на очакванията на гражданите.

Покани за участие ще бъдат отправени към побратимените с Троян градове и към посолствата на страните, представяли своето изкуство в залите на Изложението, като организаторите се надяват здравната обстановка да позволи международно участие в провеждането на честванията.

Коментари