Проведе се заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма


На 07.02.2018 г. в гр. Тетевен се проведе заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма, при Община Тетевен. Дневният ред на срещата включваше приемане на отчета за изпълнението на Програмата за развитие на туризма за 2017 г. и приемане на годишната Програма за развитие на туризма за 2018 г.

Заседанието откри кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, която каза, че туризмът е една от водещите световни индустрии и съществен фактор за икономически растеж. Тя допълни още: „Развитието на туристическият сектор в общината се нуждае от дългосрочно планиране и добро сътрудничество между всички заинтересовани страни, а районът на Община Тетевен има много възможности и предимства, най-вече заради географското си местоположение, за да се утвърди като предпочитана дестинация за планински ваканционен туризъм.“

Последва представяне на отчета за 2017 година, като стана ясно, че през периода 01.01.2017 г. – 31.12.2017 г. Общинските приходи в областта на туризма са в размер на   50 113 лева и са реализирани от: Такси по дейности за категоризиране на туристически обекти и отразяване на промени в НТР – 16 650 лв., Туристически данък – 33 242 лв. и отдаване под наем на велосипеди – 221 лв. От друга страна, разходите за реализиране на дейности в областта на туризма, за отчетния период, са общо в размер на  50 425,42 лв. – Такси за издаване на категорийна символика на туристически обекти, Разходи за рекламни материали, Разходи за указателни табели към туристически обекти и информационни табла, Разходи за провеждане на събития от Програмата за развитие на туризма в Община Тетевен като: Европейски дни на художествените занаяти, Празник на Тетевенската саламура, Празник на народните обичаи и автентична носия и т.н., участие в туристически борси и изложения, Функциониране на туристически информационен център и организация на информационното обслужване и др.

Срещата продължи с обсъждане на втората точка в дневния ред, а именно – приемане на годишната Програма за развитие на туризма за 2018 г. Бяха представени всички дейности, които предвижда програмата, след което последва тяхното обсъждане, допълване или заменяне с други, от членовете на съвета. В края на заседанието бяха гласувани и приети както отчета, така и годишната Програма за развитие на туризма за 2018 г., като следващата стъпка е те да бъдат гласувани на заседание на Общински съвет – Тетевен.

Коментари