Приет е Бюджет 2024 на Община Троян


На 22-ри февруари, на своето редовното заседание, Общинският съвет прие Бюджет 2024 на община Троян.

Припомняме, че на 25-ри януари се проведе среща за публично обсъждане на Проектобюджета в Салона на Община Троян. На нея бяха поканени всички общински съветници, представители на бизнеса, културните институции, граждански организации  и граждани.

Одобреният бюджет е съобразен с приоритетите, заложени в Управленската програма за мандата  и дейностите, свързани с нея. Общата рамка на Бюджета за 2024 г. на Община Троян предполага приходите за 2024 г. да бъдат 52 822 х.лв. срещу 48 511 х.лв. , т. е имаме общ ръст на приходите в размер на 9 %.

Най-голям дял заемат разходите за образование – 37%, следвани от разходите за инвестиции – 19% и социални дейности – 12 %. Инвестиционните разходи са за нови и преходни обекти, като се акцентира върху изграждането, ремонта и поддържането на пътната и улична мрежа и имотите общинска собственост на територията на Община Троян.

Отделно от общинския бюджет – близо 53 млн.лв., има привлечени средства за финансиране  в размер на малко под 47  млн.лв. Това се дължи най-вече на т. нар Инвестиционен фонд, който осигурява Държавния бюджет и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Бюджет 2024 е най-силният бюджет, който Община Троян изпълнява в своята история. Общината ни се превръща във водещ инвеститор на територията, но продължава да създава предпоставки за спокойна финансова среда на бизнеса и гражданите.

Финансово-икономическата и социалната политика на Община Троян през тази и следващите години ще бъде насочена към постигане на по-добри резултати във всички сфери на обществения живот – здравеопазване, образование, социални дейности, техническа инфраструктура, култура, спорт и др.

 

Коментари