Премиерът с „Ангели на благодарността“


Премиерът Бойко Борисов получи в сряда статуетката „Ангели на благодарността“ за особен принос към каузата на Фондация „Искам бебе“ – да се раждат повече жадувани деца в България. Решението на правителството да финансира 4-ти опит ин витро, както и замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени, отпускане на двойно повече средства за ин витро, съкращаване на сроковете до 3 месеца за получаване на финансиране и стартиране на процедурите ин витро – всичко това на практика ни нарежда в челните места в Европа за грижа към двойките с репродуктивни проблеми, бяха мотивите на „Искам бебе” за високото признание към Министър-председателя. Нека имаме предвид, че България се намира в безпрецедентна демографска ситуация – през 2017 година са се родили едва 50 хиляди деца, а в същото време има 145 000 двойки, които искат, но не могат да имат деца, коментира народният представител Иван Миховски, който бе на срещата. Заедно с него в МС отидоха Мария Янева – председател на УС на „Искам бебе“, Радина Велчева- създател на фондацията и Валентина Иванова – координатор на „Искам бебе“ за Варна. На срещата с Премиера бе и синът на Мария – Радослав, роден точно преди една година със средства от Фонд ин витро.

Иван Миховски връчи на Бойко Борисов специално изработен албум със снимки, изпратен от Велички епископ Сионий – игуменът на Троянския манастир, и го покани на 23 юни на втория Молебен за чадородие. Той се организира от епископ Сионий, фондация „Искам бебе“ и народният представител. Събитието ще бъде под патронажа на Председателя на НС Цвета Караянчева.

Преди срещата групата се видя и поздрави и с министър Николай Нанков, който през 2011 г. създаде в Ловеч мобилен център за психологическа подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми, от дейността на който се родиха 7 деца.

 

 

Коментари