Премиерски юбилей: Бойко Борисов рожденик, става на 60


На днешния 13 юни премиерът на България Бойко Борисов празнува своя 60-годишен юбилей. Роден през 1959 година в Банкя, баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му начална учителка. Бъдещият политик има сестра Красимира, която е лекар.

Борисов завършва школата на МВР в Симеоново специалност „Противопожарна охрана“.

След години в пожарната, в началото на демокрацията той започва охранителен бизнес, а по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски става главен секретар на МВР. Това става на 1 септември 2001 година с указ на президента Петър Стоянов, а самият Борисов е повишен в звание „полковник“ от МВР. След встъпването си в длъжност, Борисов дарява месечната си заплата в полза на децата на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители от МВР.

Политическата му кариера започва като кмет на София в периода 2005 – 2009 година. През есента на 2005 година участва в частичните местни избори за кмет на София, като ги печели убедително след балотаж. Полага клетва като кмет на Столичната община на 10 ноември 2005 година.

По-късно той става 50-ят, 53-ят и 55-ят председател на Министерския съвет на Република България в три правителства – от 2009 до 2013 г., от 2014 г. до началото на 2017 година и в настоящото.

Бойко Борисов е основател и лидер на ПП ГЕРБ.

Извън политиката, премиерът е фен на спорта, като играе тенис и футбол. Освен това той е и каратист. Преди години бе част и от футболния отбор на Витоша Бистрица в аматьорските групи на българския футбол, а в момента играе за ветераните на отбора.

От първия си брак има дъщеря Венета, която го дари с две внучета – Бойко и Иван, които той определя като голямата си слабост.


Коментари