Председателят на Общински съвет – Тетевен Мария Стойчева и Зам.-кметът Борис Врабевски присъстваха на откриването на Център по екология в Националната ПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен


На 26 юни 2019 г. в Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – гр. Тетевен бе  открит Център по екология.  На официалната церемония присъстваха Председателят на Общинска фондация „Тома Васильов“ – гр. Тетевен и Председател на Общински съвет – Тетевен  – Мария Стойчева, Зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски, Председателят на Синдиката на българските учители – д.ик.н. Янка Такева, Еленко Начев – Началник на Регионално управление на образованието – Ловеч, Наталия Митева – Програмен директор „Образование“ във Фондация „Америка за България“ и г-жа Ирина Илиева отново от Фондация „Америка за България“, проф. д-р Иван Палигоров – Председател на Съюза на лесовъдите в България, инж. Севдалина Димитрова – представител на Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград, спомоществователи, учители, ученици, деца от детски градини и граждани.

Директорът на НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен – Инж. Златина Каталиева – Симеонова  откри церемонията с емоционална реч, припомняйки на всички, че центърът по екология ,във вида му днес, е плод на една мечта на Еко-клуба към училището и ръководителят му инж. Петя Кръстева, неуморните задружни усилия на колегите в гимназията, вярата и подкрепата на много организации, фирми и граждани. С най-голям принос е Фондация „Америка за България“ с 59% от необходимите средства, която се спряла на проекта за училище на бъдещето, както и на още 22 предложения, избрани сред 270 кандидатури. 23% от финансирането е собствен принос на училището. Проектът е бил подкрепен още от Общинска фондация „Тома Васильов“ – гр. Тетевен, Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград, фирми от  гр. Тетевен и региона, гр. Лозница, гр. София, граждани и е осъществен с неуморния труд на учениците от 12 „а“ клас на НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, випуск 2018 и служители на училището. Над проекта са работили арх. Славова и арх. Стайнова от Интегра Консулт Проект и арх. Николай Трайков от Фондация „Америка за България“, а за технологичното оборудване са се погрижили от Център за творческо обучение – гр. Пловдив.

Председателят на Синдиката на българските учители – д.ик.н. Янка Такева, която посети за първи път училището, благодари на екипа на  НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен за всеотдайната работа, както по проекта, така и в класните стаи, като поднесе и подаръци от името на СБУ. Тя заяви, че е възхитена от случващото се в Община Тетевен, от ентусиазма за работа, който заварва, от това, че вижда обновени училища, от нивото на НПГГСД „Сава Младенов“, което безспорно е заслужило статута си на национална гимназия и напомни, че никога преди образованието не е било поставено като толкова висок приоритет в националната политика и че се радва, че резултатите са видни.

Мария Стойчева – Председател на ОбС – Тетевен и Председател на Общинска фондация „Тома Васильов“ – гр. Тетевен сподели с присъстващите, че именно общинската фондация е била сред първите подали ръка на идеята центърът по екология да бъде изграден и се гордее, че след тези 3-годишни задружни усилия на толкова много хора резултатът е налице. Тя припомни и безспорния принос на инж. Зоя Петрова – бивш директор на училището за развитието му и успешното надграждане в лицето на инж. Каталиева – Симеонова.

Наталия Митева – Програмен директор „Образование“ във Фондация „Америка за България“ сподели, че е истински горда от постигнатото, защото това не е просто инвестиция в едно училище, а инвестиция в бъдещето, инвестиция с добавена обществена стойност. Проф. д-р Иван Палигоров – Председател на Съюза на лесовъдите в България пък поднесе на Инж. Каталиева – Симеонова почетния знак на СЛБ за принос към развитието на лесовъдството в България, с който поздрави колектива на НПГГСД „Сава Младенов“ по случай 110-годишнината на училището, която бе отбелязана тържествено на 22 март 2019 г. Той си спомни за първите уроци по родолюбие, които е получил  именно в Тетевен от общественика Христо Спасунин и призова центърът и училището да пазят и създават именно обич към България и всичко, което тя притежава. На свой ред Севдалина Димитрова поднесе поздравителен адрес от инж. Дамян Дамянов – Директор на Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград, а Еленко Начев – Началник на РУО – Ловеч не пропусна да отбележи, че Област Ловеч е единствената в България с две национални гимназии, а НПГГСД „Сава Младенов“ е огромна гордост за града, областта и България.

Наталия Митева – Програмен директор „Образование“ във Фондация „Америка за България“ обяви Центърът по екология за открит, прерязвайки символично лента пред вратите му, а официалната програма завърши с изпълнение на кавал на Николай Андреев – възпитаник от 10 кл. на НПГГСД „Сава Младенов“.

Центърът по екология е едно изключително модерно пространство, решено с технологии на бъдещето, които ще допринесат за още по-високото качество на образованието в националната гимназия, като същевременно ще предложи и достъп до познания за околната среда на децата в детските градини и учениците от основните училища на община Тетевен, поднесени по интересен и интерактивен начин. Той разполага с интерактивна стена с представени дървесни видове, дигитална лаборатория „Айнщайн“, три дигитални микроскопа, мобилни лаборатории за изследвания в сферата на екологията, два дигитални екрана, цялостно оборудване за семинари, пространство за отдих, ръчно изработени от екипа на гимназията креативни и образователни игри и метеорологична станция. Чрез него, а и след приключилите реконструкция, обновяване и оборудване на сградния фонд, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, като едно съвременно училище на бъдещето, което безспорно е пример за неспирно развитие в крак с променящата се образователна среда, е готово да посрещне своите нови ученици на есен и да разшири познанията на тези, които вече се обучават в него.

Коментари