Предизвестена свобода или как Николай Банев напуска килията с диагноза от „Пирогов”


Николай Банев се хвалил в затвора, че е измислил хитър трик, за да се измъкне от ареста. Приватизаторът, нарязал на скрап индустриалните гиганти на България, си е намерил подходяща диагноза – тежко заболяване на белите дробове. Толкова тежко, че килията в Софийския затвор е неподходяща за лечение и героят на прехода трябва да излезе на свобода, за да се лекува при светила в пулмологията.

„Страдалецът” очаква диагнозата да бъде потвърдена от „Пирогов” и с нея да притисне съда да му отвори вратите на затвора. Заседанието, на което ще се реши съдбата на арестанта Банев, е насрочено за този четвъртък.

Да припомним, че и госпожа Евгения Банева се измъкна от килията след диагноза за тежко онкологично заболяване, поставена в „Пирогов”. Месеци по-късно тя се яви в съдебната зала във вид, който трудно може да се свърже със заболяване.  Странно е това съвпадение – двамата Баневи с диагнози от „Пирогов”, сякаш това е единствената клиника в България. Толкова ли няма и друга болница, която да удостовери здравословните им проблеми? Така остават съмнения за договорки и корупционни практики по адрес на Баневи.

Оказа се обаче, че далеч не всички столични болници са толкова мили с олигарсите. Очевидци бяха видели, например, Евгения Банева в известна кардиологична болница в София. Там тя се държала арогантно с персонала, но те й дали достоен отговор. Обяснили й, че е само поредната им пациентка и нищо повече.

Откакто е зад решетките, Николай Банев не спира да се жалва от лошите условия в килията. Явно той още си въобразява, че е важен фактор в тази страна и едва ли не очаква от затвора екстри и обслужване като в 5-звезден хотел. Преди време изтъкваше, като причини да го пуснат на свобода мизерията в килията и липсата на топла вода. После на заседание по делото срещу него, Евгения и Мария Баневи разказа на журналистите как лови мишки и хлебарки в направени от самия него капани с пластмасови чашки с вода, в които слагал парченце сиренце или саламче. Ето, оказва се, в килията не е толкова скучно и Банев има развлечения.

А какво да кажат хилядите хора, които той остави без работа, без заплати, а някои и без покрив над главите, понеже не можеха да си погасяват вноските по кредитите, коментират бивши негови работници?

Коментари