Празничен и цветен Троян за отбелязване на 148 години от обявяването му за град


cvetenНа 14 октомври отново се усети празничната атмосфера на Петковден – Денят на град Троян. За доброто настроение допринесоха слънчевото време, множеството гости, които градът посрещна и богатата културна програма, на която жителите и гостите на Троян станаха свидетели през седмицата. А атрактивният надпис „148 години Троян“, арт-инсталация, която всеки може да види в центъра на града, бе една от задължителните спирки на троянци и гости на града за празнични снимки.

Сред официалните лица на празника бяха Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил; Н. Пр. г-жа Сузан Музи, управляващ Посолството на Ливан в България; заместник-председателите на Народното събрание г-н Янаки Стоилов, г-н Красимир Каракачанов, г-н Явор Нотев; г-н Ангел Джамбазки – депутат от Европейския парламент, народният представител Иван Миховски, кметовете на Общините Ловеч и Търговище; заместник-областният управител г-н Терзийски; ръководители на държавни институции, почетни граждани на Троян, делегации от побратимените ни градове Елванген, Германия; Перн ле Фонтен и Виньо на Сена, Франция и Кашира, Русия.

По традиция, празникът започна с тържествено издигане на знамето на Троян. Знамето бе изнесено от военнослужещи от Военно формирование 24430-Троян и бе издигнато под звуците на троянския химн. Кметът на Троян, г-жа Михайлова се обърна към всички присъстващи с поздрав по повод празника. „Всяка година на този ден и в този час, площад „Възраждане“ събира обичта на Троян. Ние сме тук, за да усетим взаимността помежду ни. За да се върнем заедно към нашите корени, които ни дават сила, към традицията ни, за да поговорим за трудностите и успехите на днешния ни ден и да помечтаем за един по-добър Троян“, започна словото си кметът Михайлова. „Можем да си спомним в този ден за онези години, 10 – преди Освобождението, в които троянци заедно измолват от Мидхат паша селището да стане град. В този ден трябва да си спомняме как в хода на Руско-турската освободителна война нашите предци изграждат първо църквата и училище за своите деца от останките на опожарения град и след това започват да градят домовете си.“. Кметът припомни и за онези личности, които понякога биват забравяни, като Васил Таслаков, един от българските офицери, участвали във войните за национално освобождение и обединение. Кметът припомни какво стои на вниманието на троянци днес и какво мечтаем за бъдещето на града си. Специален поздрав за всички троянци и гости беше музикално изпълнение на талантливите тенори от „Трио Гранди“. Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил благослови града, троянци и всички гости на празника.

Поздравителни адреси за Празника на Троян бяха получени от г-жа Меглена Кунева, заместник-министър председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката; Н. Пр. д-р Ахмед ал-Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на държавата Палестина в България и доайен на дипломатическия корпус, г-жа Ангелина Ангелкова – министър на туризма, народния представител Антон Долапчиев, от г-жа Г. Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините и много други.

4По време на тържественото събитие, кметът Михайлова връчи и Национална литературна награда „Николай Петев“, като неин пръв носител стана литературният критик Георги Николов. Гост на празника бе и съпругата на Николай Петев – Теодора Петева.

На тържествената сесия на Общински съвет-Троян бяха връчени тазгодишните почетни отличия на Община Троян. Художникът-керамик Енчо Ганковски бе удостоен с почетен знак „Златен герб-Троян“. „От корените си не се деля“, житейската философия, която художникът следва и не променя през годините. Същото отличие бе връчено и на проф. Иммо Еберл – една от водещите фигури за  установяване на партньорски взаимоотношения между градовете Троян и Елванген и на СУ „Васил Левски“, което през 2016 година отбеляза своята 100-годишнина. С почетен знак „Почетна значка – Троян“ бе удостоен проф. дфн. Цочо Бояджиев, който никога не е прекъсвал връзката си с родния Троян.

8Музей на народните и художествени занаяти и приложените изкуства бе домакин на изложбата „Елате ни на гости“, която представи на посетителите интересни и любопитни истории и предмети от бита.

Вечерта на празничния Петковден, Том Синатра изнесе концерт пред троянска публика, а на финал с впечатляващ спектакъл и много изненади за присъстващите бе концертът по случай 35 години Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – Троян.

С много празнично настроение и емоции отмина Празникът на Троян, в който отбелязахме неговата 148-ма година от обявяването му за град. Град като всички останали и въпреки това толкова различен. С всичко, което е съхранил – спомени, традиции, душевност. Като дете, сгушено в подножието на величествената Стара планина. Малък, все едно ще го събереш в длан и същевременно толкова голям, за да изпълва цялото сърце с обич.

Коментари