Празник на българската храна в Орешак


НАЦИОНАЛНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ  И ИЗКУСТВАТА  организира съвместно със  свинекомплекс Голямо Враново и Фондация „Култура на виното”, Празник на българската храна, който ще се проведе на 10 и 11 март 2018г. в Националното Изложение – Орешак . Празникът на българската храна  е още една възможност да представим традиционните български продукти и ястия. За нас е важно България да бъде разпознаваема не само като туристически бранд  за мoрски и ски туризъм, но и като страна с богата култура,  с качествени и вкусни храни. Целта   е  да  се подчертаем значението на гастрономията и да повишаване на хранителната култура , както  и възможностите  за развитие на свързаните с това занаяти и професии. Гостите на празника могат да опитат   мед, сушени плодове и зеленчуци, билкови чайове,  сладко от сини сливи, тахани, ядкови кремове и фъстъчено масло; изтънчени натурални десерти и истински квасени и втасали хлябове от  пълнозърнести брашна от пшеница, ръж и лимец; иновативни и традиционни млечни продукти, кисело мляко със сладко, както и български червени и бели вина, ракия и ликьор от сливи. Българският вкус е представен още и  с  домашна лютеница,  бобена салата, печени меса, «Троянска луканка» и други  традиционни за българската трапеза, висококачествени  продукти.  Ще видим и демонстрация по транжиране на различни видове меса от Българския национален отбор, който ще участва, за първи път на Световното първенство по транжиране, което ще се проведе от 20 до 22 март в Белфаст, Северна Ирландия.

По време на празника ще се проведе и конференция на тема  «Българската храна- предизвикателство и възможности».  Ще бъдат дискутирани  актуални за сектора теми като:  развитие на фермерските пазари у нас; възможности за кулинарен туризъм в страната; връзката между храната и здравето; критерии за чиста храна;  стандартите за  българските храни,  потребителското доверие и др.

Дегустацията на печени меса, подбрани напитки и деликатесни храни, както и пъстрата музикално програма са гаранция  за доброто ви настроение, и за много положителни емоции при допира ви с традицията.

Вярваме, че подобни събития с образователна насоченост,  ще  привличат по-широка аудитория и   празникът на българската храна ще се се превърне в едно устойчиво, традиционно културно събитие.

 

Коментари