Празникът на Тетевенската саламура се превърна в традиция за тетевенци


Кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, традиционно откри Празника на Тетевенската саламура за трета поредна година. На 23 юни 2018 г., пазен от Петрахиля, Равни камък, Острич и Червен, Тетевен посрещна любители на вълшебното ястие.

,,Благодаря на ентусиазците, с които преди три години тръгнахме заедно и организирахме първия празник! Защото заедно повярвахме, че това може да се случи! Защото това е един прекрасен повод да прекараме един незабравим ден, който да ни откъсне от забързаното и напрегнато ежедневие и да ни зареди с много настроение и положителни емоции!“ – каза д-р Мадлена Бояджиева, като приветства гостите и благодари на всички дарители и участници в празника.

Да се насладят на уникалната атмосфера имаха възможността: Ирена Георгиева – Зам.-министър на туризма, Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, Тони Стоев – Зам.-кмет на Община Тетевен, Мария Стойчева – Председател на ОбС-Тетевен, общински съветници, граждани и гости на града.

Програмата по откриването започна с песни на прекрасните ,,Тетевенски божурчета“ и музикално изпълнение на ,,Алтън Тетевен“. След своите танци, младежи от НПГГСД ,,Сава Младенов“ – Тетевен, поведоха кръшно хоро, което напълни площад ,,Сава Младенов“. Литаковската духова музика, пък се погрижи за поддържането на още по – приятна атмосфера на тетевенци и гости. Екип от утвърдени тетевенски готвачи демонстрира на живо магията при създаването на традиционната тетевенска саламура. Със свои автентични рецепти за приготвяне на традиционни рибни ястия се включиха кметове и представители от кметства: с.Рибарица, с.Васильово, с.Гложене, с.Голям Извор, с.Черни Вит, с.Дивчовото и с.Български Извор. Ученици от СУ ,,Георги Бенковски“ – Тетевен, също показаха своите специалитети, които взеха и специалната награда за най – млад участник. Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“/РСПБЗН/ – гр. Тетевен също получи специална награда за автентично и атрактивно представяне. В празника се включиха Вила ,,Червен“ и ресторант ,,Корона“. Гости и тетевенци имаха възможността да разгледат и представените им продукти от занаятчиите, както и изложба, свързана със зарибяването на р. Бели Вит, изработена от деца при ,,Къщата на чудесата“. Всички участници сами бяха преценили как да подготвят, презентират и оформят своето участие и щандове. Те получиха специално подготвени грамоти.

Беше направена дарителска кампания за закупуване на собствено оборудване, нужно за провеждането на празника.

Третото издание на Празника на Тетевенската саламура беше съпроводен от кръшни хора, хубава музика, прекрасно настроение и незабравими емоции!

Коментари