Посетителски център „Вежен“ официално отвори врати


043Официалната церемония по откриването на Посетителски център „Вежен“ в Национален парк „Централен Балкан“, се състоя на 17 септември. Това е първият посетителски център в защитената територия, който е изграден по проект „Централен Балкан“ – парк за всички“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. На събитието присъстваха кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, директор на дирекция НП „Централен Балкан“ Генчо Илиев, областният управител  Ирина Митева, зам.-областният управител – Драгомир Кавалски, кметът на село Рибарица Пенка Ганева и др.

Посетителският център носи името на връх Вежен, в чието подножие се намира. За най-малките са изградени съоръжения за игра, въжена градина, стена за катерене и „зелена“ класна стая. Богатото разнообразие от растителни и животински видове в Парка и резерват „Царичина“, са представени на 30 информационни пълноцветни табели на български и на английски език, а служители от Парков участък „Тетевен“ ще посрещат гостите на Центъра и ще ги информират какви са условията за отдих и развлечение.

Откриването на Посетителски център „Вежен“ в Национален парк „Централен Балкан“, следва да реализира новата визия за развитие на природозащитната интерпретация в Парка, която е формирана в следствие на натрупания опит в управлението на защитената територия и разширеното познание за съвременните подходи в изграждането на взаимоотношенията между администрацията на Парка и гражданите. Усилията по изграждането и последващото управление на посетителския център, се очаква да бъдат оправдани, защото те следва да информират хората и да носят послания насочени до голям брой различни слоеве от населението, а тези послания трябва да помагат, за опазването и съхраняването на природните богатства на парка.

112Управлението на посетителския център, ще бъде „отворено“ към целия граждански спектър и най-вече към тези, които не са пешеходни туристи и познавачи на планините и природата, за да им въздейства и подобри тяхното разбиране и одобрение за националния парк и неговото управление.
Проявата е посветена на 25-та годишнина от създаването на защитената територия „Централен Балкан“ и е част от Деня на Парка, организиран от Дирекцията в община Тетевен.
 

Коментари