Полицията действа с хирургическа точност и надигра провокаторите


Ожесточени сблъсъци в „триъгълника на властта“ и самоделни бомби белязаха 56-тата вечер на протести в София и първия ден от новия политически сезон. Равносметката – 80 ранени полицаи и над 100 арестувани протестиращи. След като в продължение на цял ден центърът на столицата беше огласян от протестни викове и демонстрации, в късните часове пространството между бившия Партиен дом, Министерски съвет и Президентство се превърна в арена на действия, наподобяващи боеве. Часове по-късно експерти, политици и ръководителите на различни служби изразиха различни тези, чуха се и мнения, че е премината допустимата граница, но как да тълкуваме поведението на двете страни, участващи в среднощния екшън – полиция и протестиращи?

По темата разговаряме с експерта по сигурност Боян Чуков.

Г-н Чуков, след 57 дни на протест под различна форма – мирни шествия, демонстрации, блокади, палатки –  видяхме ескалация, на която сякаш не сме ставали свидетели до момента. Какво видяхте  обаче Вие като експерт?

Силите на реда имаха предварително детайлна информация как ще действат платените провокатори сред мирно протестиращите граждани. Полицията излезе на площада с професионално разработен план за действие. По време на изтласкването на гражданите полицията се съсредоточи върху конкретни групички хора. И задържа точно определени граждани сред тях. Това показва, че силите за сигурност са имали включително и личните данни на организаторите и провокаторите на безредиците. Полицията действа професионално и с хирургическа точност по отношение на провокаторите. Успех е и фактът, че не беше употребено водното оръдие. Ако сравняваме нашата полиция с френската, германската, американската и други силови структури във водещи държави, то българските полицаи с нищо не отстъпват по професионализъм на своите колеги. Те показаха добра организация и добър предварителен план за контриране на провокаторите. Полицаите проявиха свръхтърпение и в някакъв смисъл бяха дори пожертвани в началото на безредиците. Прекалено много полицаи пострадаха, въпреки че имаха защитна екипировка. Но в крайна сметка, полицията надигра организаторите на хаоса във всяко едно отношение. Включително и медийно.

Очаквано протестът на 2-ри септември беше може би най-многобройният и въпреки, че през целия ден имаше моменти на напрежение, след 21:30 часа то ескалира. Защо се случи това? Търсен ли беше този ефект?

Предварително бе известено, че протестът ще бъде масов. Публичните му ръководители като „Отровното трио“ дадоха достатъчно информация в медиите. Логично е извършителите на провокации да търсят активиране късно вечерта. Обичайното време за размирици. През деня наблюдавахме някои елементи от реквизита на „цветните революции“, девойки раздаваха цветя, усмивки и шалове на полицаите. Но в края на деня след агресията с бомбите и обгазяването на полицаите, силите на реда предприеха операция. Разцепиха протеста на две и изтласкаха тълпата. Полицията надигра провокаторите. Действаше интерактивно. За съжаление агресорите компрометираха мирните протестиращи. На практика на 2 септември медийният образ на протеста беше силно компрометиран. Кадрите с ваденето на жълтите павета, опитите за палене на слама под краката на полицаите, хвърлянето на бомби са действия, които всеки нормален човек ще осъди. 

Вие сте експерт по сигурност, кажете ни как да си обясним реакцията на двете страни на протеста. Първо – за множеството на протестиращите. Защо избухна този гняв до тази степен и имаше ли търсена провокация? Видяхме определени лица или група хора, които хвърляха самоделни бомби, пиратки, бутилки с вода, които вадеха от стекове и всичко, което можеше да бъде използвано. Спонтанна ли беше тази реакция?

Вероятно поради професионална деформация не съм склонен да вярвам на някакъв вид „спонтанност“. Съвсем ясно е, че сред протестиращите определени групи се бяха подготвили предварително. И умишлено ескалираха напрежението. Тази вечер големите телевизии много дълго предаваха „на живо“ събитията и това позволи на зрителите да получат съвсем близка до реалността картина. За разлика от друг път. Защото в днешния свят на хората най-често се предоставя режисирана виртуална картина. В подобен момент медиите почти без изключение са на едната или другата страна в конфликта. Ангажирани са. Истината се умъртвява незабавно. Винаги, когато гледам телевизионни кадри от протести, безредици, хаос и други си спомням един основен телевизионен закон: „Няма нищо по-субективно от обектива на телевизионната камера“. С времето се убеждавам, че в нашия свят единственото спонтанно нещо е спонтанният аборт.  

В същото време обаче полицията показа пасивност в по-голямата част от времето. Едва към 23:00 часа жандармеристите и служителите на реда пристъпиха към демонстрантите, видяхме, че на моменти в началото беше използван и лютив спрей, беше докарано и водно оръдие, но сериозни действия на настъпление или насилие нямаше. Какво показа реакцията на полицията?

Нашите полицаи бяха на висота. Тяхната пасивност бе хватка от айкидото. Те изчакаха конкретен момент, когато могат изненадващо да отвърнат на провокациите срещу тях. Подхвърлянията, че властите са организирали използването на пиратки, самоделни бомби, метални прътове по полицаите според мен е несериозно. Има прекалено много пострадали полицаи. Просто служителите на реда спазваха дисциплина и изпълняваха плана на своето ръководство. Със сигурност сред протестиращите е имало и полицаи в цивилни дрехи, както се действа при такива събития. Тяхната задача е да установят провокаторите и да информират центъра, който координира операцията. След което в края на операцията се извършват „точкови“ арести. Задържат се конкретни лица, с предварително установена самоличност. Силите на реда са само инструмент на властта. Така че всички ние трябва да имаме предвид следното. Властта си отива, идва друга, но средството за легитимно насилие си остава. И то е единственото. Полицията е тази, която осигурява нашата сигурност и безопасност. Момичетата и момчетата, работещи в полицията, са част от нашите семейства. Да се отнасяме с уважение към тях и да пазим тяхното достойнство.    

След събитията от сряда полицията каза, че е успяла да овладее напрежението, но можем ли да очакваме подобни действия и занапред?

България се намира в период на преразпределяне на капитала. Такива периоди, знаем от историята, винаги са свързани с драматични събития. Първоначално протестите бяха геополитизирани. Но след посещението на Кристалина Георгиева в София и посещението на посланик Херо Мустафа в Министерски съвет турбулентните събития в България се дегеополитизираха. Остана само българо-българският конфликт на интереси. Останаха остро въпросите около това „кой кого“ в преразпределението на капитала в страната. Публична тайна е, че финансово-икономическите групировки „поливат“ с финикийски усмивки политическия паноптикум у нас. След като се преподреди финансовият бекграунд, ще се успокои и обстановката в България. Естествено, като следствие ще се появят много нови лица в политиката.

Коментари