Позиция на политическа партия Възраждане относно кадрите с полицейско насилие от протестите


Възраждане сигнализира за случаи на полицейски произвол още от януари 2020 г. Тогава се проведе първият протест, с който започна процеса на пробуждане на гражданското общество в България. Протестът беше организиран от Възраждане пред „Министерството на регионалното развитие и благоустройстройството.“

Присъстващите на протеста бяха обгазявани и блъскани. Сред нас имаше от младежи до пенсионери, но за полицията тогава това не беше от значение. В старанието си да бие протестиращи, полицай стъпка българския флаг, след което го вдигна и хвърли встрани с пренебрежение. След протеста наши членова бяха задържани без повод, а полицаите, които им нанесоха удари, излязоха пред телевизионните камери, за да се представят като жертви на побой. Длъжностни лица, облечени в униформа,  излъгаха. Ние го  оповестихме, но едва няколко медии отразиха случващото се.

На протестите през лятото на 2020 г. Възраждане присъства активно. Много наши членове и съмишленици също станаха жертва на полицейски произвол.  Един от тях е Иван Георгиев, член на Възраждане – Добрич.  Миналата година на 2 септември беше отвлечен от полицаите на протеста, напръскан с лютив спрей, за да не може да вижда, и след това зверски пребит. Отвличането му го има снимано, но побоят не, защото беше пребит зад полицейския кордон. При побоя долната челюст, скулата и носът на Иван са счупени от полицейските садисти – наблягаме на това, защото той е бил пребит от поне няколко човека, докато е лежал в безпомощно състояние на земята, без дори да може да вижда биячите си. Същия ден по искане на прокуратурата беше задържан за 72 часа, като му беше повдигнато и обвинение за… нападение над полицай! На Иван Георгиев първоначално му беше отказана медицинска помощ. Такава той получи след като беше дадена медийна гласност на случващото се. Още седем члена на Възраждане бяха арестувани без никакво основание.

Председателят на Възраждане, д-р Костадинов, също беше отвлечен от цивилни полицаи с цивилен автомобил. В продължение на повече от 12 часа беше задържан и не беше ясно местонахождението му. След активен граждански и медиен интерес д-р Костадин Костадинов беше освободен. Стана ясно, че след задържането му е заведен да нощува в Софийския затвор. Опит за сплашване, но несполучлив.

Позицията на Възраждане относно полицейското насилие е ясна. Не само осъждаме проявите му, но и правим всичко по силите си да защитим гражданите от полицейските репресии, като освен че назоваваме нещата с истинските им имена, заставаме до нашите съграждани и се борим рамо до рамо. Оказвали сме и административна, и юридическа подкрепа на граждани, тормозени от полицията.

Днес Възраждане изпрати писмо до Министъра на Вътрешните работи, Бойко Рашков. В него по Закон за достъп до обществена информация (ЗДОИ) искаме отговор на следните въпроси: Кои са имената на полицаите, нанесли побой над беззащитни протестиращи? Кой е ръководителят на групата им? Какви са техните позиции в системата на МВР? Кой е издал заповед за случващото се? Кой е участвал в укриването на записите досега?  Кой е участвал в уж провежданото разследване?

Ние от Възраждане искаме дисциплинарно уволнение, арест и справедлив съдебен процес за всички замесени. Искаме ефективни присъди по Наказателния кодекс и публично порицание!

Коментари