Пламен Данаилов в Ловеч: АМ Хемус е приоритет за ИТН, но нарушенията трябва да се наказват справедливо, съгласно закона!


Хората очакваха от вас да съставите правителство в 46-то Народно събрание. Вие не успяхте, защото бяхте последователни в това, което говорихте. Вашият рейтинг обаче падна, поне според социологическите проучвания. Какъв резултат очаквате на изборите на 14-ти ноември 2021 г.?

Първо е много важно да кажем на хората, че ние направихме всичко необходимо за съставяне на правителство още в рамките на 46-то Народно събрание. Изпълнихме, това което беше поискано от нас от нашите предполагаеми партньори от Демократична България, Изправи се БГ! Ние идваме! (ИБГНИ) и БСП. Предложихме им проектна декларация, в която да са заложени всичките приоритети, които евентуално едно правителство трябваше да изпълни, съгласувано с всички експерти на тези три политически сили. Така, че от тази гледна точка мисля, че ние сме наистина последователни и сме направили това, което сме обещали и не сме подвели нито един от нашите избиратели. Дали ще падне нашият рейтинг предстои да видим на 14-ти ноември, но какъвто и да е резултатът ние ще го приемем, защото това ще бъде волята на хората изразена по демократичен начин.

Казвате, че в 46-то Народно събрание ваши потенциални партньори бяха Демократична България, ИБГНИ, но Вашата партия нападна от трибуната на Народното събрание и Демократична България, и Кирил Петков, и Асен Василев, които имат вече партия. В новото Народно събрание, кои могат да бъдат Вашите партньори?

Нашите партньори в 47-то Народно събрание са ясни. Това са същите партии, които изброих, включително и новата формация на г-н Василев и г-н Петков. Със сигурност за нас е невъзможна коалиция и партньорство с ГЕРБ и ДПС на база на ясно очертани приоритети, на база на това какво трябва да бъде свършено с другите партии, които ще влязат в следващото Народно събрание. Мисля, че ще можем да сформираме и да се обединим отново около декларация или ясно разписани приоритети, които да бъдат свършени от правителството и да бъде съставено редовно управление.

По мой спомен Слави Трифонов, заяви че Христо Иванов иска всяко назначение да минава през него. Каква е гаранцията, че това условие няма да го има и в новия парламент?

Аз се надявам, че всички политически лица, лидери и представители на партии са си взели поука от случилото се и няма да повтаряме това, през което минахме, а че ще работим изцяло градивно, за да успеем да направим едно управление, което да е за хората и за бизнеса.

Имате ли притеснения относно приемането на бюджет 2022?

Бюджет 2022 със сигурност ще е една от първите задачи на новия парламент. Към момента бюджетът се изготвя от служебното правителство. Той най-вероятно ще бъде вкаран  за разглеждане в парламента от служебното правителство. Разбира се, ако успее бързо да се сформира редовно правителство то ще може  да нанесе неговите корекции. Не е фатално ако не бъде приет бюджета до края на 2021 г., но със сигурност ще е по-добре да бъде финализиран бюджетния процес преди започването на Новата година.  Още веднъж искам да подчертая, че това не е нещо, което трябва да притеснява хората и бизнеса, че по някакъв начин ще им навреди, но предстои да видим какво ще се случи.

Пламен Данаилов от Има Такъв Народ

Вие готови ли сте с Ваши предложения към бюджета и какви? 

Готови сме с всички значими социални сфери, всички които касаят нашия живот и с предложения, които могат да подпомогнат българския бизнес. Разбира се, темите като енергетика, здравеопазване, социално осигуряване са важни за всички нас. Първо за нас е много важно да успеем да успокоим инфлацията, която в момента притеснява всички, свързана от една страна с повишаване на цените на хранителните продукти, а от друга страна с повишаване на цените на електроенергията. За хранителните продукти нашето предложение, което ще отстояваме е да намалим ДДС-то на основните хранителни продукти от 20 % на 9 %.

А дали ще паднат цените?

Най-малкото, което ще се случи е да задържим цените. Все пак това е пазар и ние не можем да влияем директно на всеки един търговец, но се надявам, че намалявайки ДДС-то цените няма да се покачат, а е възможно и да се намали цената. По отношение на електроенергията, за съжаление ни очаква ръст на цената. Конкретен размер не мога да кажа, това е въпрос на точни разчети от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това което ние ще предложим е хората да бъдат подпомогнати, така че да няма енергийно бедни тоест компенсацията да обхване достатъчно бързо всички нуждаещи се хора, за да не се получи излишно социално напрежение по отношение на цената на електроенергията. Разбира се, за нас изключително важен приоритет е прозрачното събиране на приходите и прозрачно харчене на нашите пари, защото в Държавният бюджет са нашите пари. Ще продължаваме да настояваме да има редовна отчетност и да бъде абсолютно прозрачно. Това което успяхме да постигнем в 46-то Народно събрание, така както разписахме актуализацията на бюджета, парите да бъдат изразходвани по отделни приоритети, а не общо да бъде даден един, разговорно казано, „празен чек“. Същият принцип ще приложим и при съставянето на бюджета на държавата за 2022 г.

Цените на електроенергията също растат. Изключително високи са над 600 лв. за MWh. Бизнесът страда в момента и не се взимат никакви мерки. Какво ще предприемете вие?

Пари в държавата има и е възможно да бъде подпомогнат бизнеса. Взеха решение за 110 лв. за MWh, с които частично да бъдат подпомогнати бизнесите, чрез намаляване на сметката им. В нашата програма има 18  конкретни стъпки, включително свързани с промени в законодателството, които са свързани с начина, по който работи независимата българска енергийна борса, така че да не се получават спекулации на пазара и да може да бъде овладян този ръст, включително и с мерки, така че по-голямата част от произведената електроенергия да остава за продажба на родния ни пазар. Това със сигурност ще намали цената и ще успокои ръста, а от там и бизнеса.

В актуализацията на бюджета бяха заложени средства, които ще дойдат от пакета за справяне с ковид кризата в Европа. Този пакет наскоро се внесе за одобрение в Европейския съюз най-вероятно ще отнеме няколко месеца. Как ще се финализира бюджета според вас?     

Планът за възстановяване и устойчивост предвиждаше ние да получим 1,6 млрд. лв. авансово. Тук е много важно бизнесът да знае, че ако Европейската комисия (ЕК) не одобри този план до края на годината то аванс няма да бъде преведен, защото процедурата не предвижда плащане на аванс след 31.12.2021 г. Това значи, че всички мерки, които са предвидени в този план ще трябва да бъдат финансирани от държавния бюджет и за него това ще бъде допълнително натоварване, което ще трябва да бъде предвидено в Закона за държавния бюджет от 2022 г. Ако се стигне до този негативен сценарии, който за съжаление изглежда все по-реалистичен, първи плащания от ЕК може да очакваме след средата на следващата година, дори по-скоро към август, септември месец. Времевият диапазон за изпълнение на мерките е ограничен  и ще трябва да се действа бързо. Тоест и тук ще има напрежение по отношение на разходната част на бюджета, което ще трябва да бъде добре овладяно от следващото редовно правителство.

Днес сте в Ловеч, а за ловчанлии е много важен строежът на автомагистрала „Хемус“,  който към момента е спрян. Какво е Вашето мнение по темата?

Ако са верни твърденията на служебното правителство, че има нарушения и те бъдат установени по безспорен начин е необходимо Прокуратурата да влезе в задълженията си и виновните лица да бъдат изправени пред съд и да получат заслужена, справедлива присъда. Това обаче по никакъв начин не бива да спира процеса по изграждане на автомагистралата, защото тя е национален приоритет и е изключително важна за Ловеч и областта, но освен това е важна за цяла България. Със сигурност Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да намери начин строежа да продължи. Това със сигурност е възможно, тъй като пари в държавния бюджет има, а ако е необходимо може да се търсят и допълнителни източници на финансиране, за да може да продължи процеса, защото всяко едно такова забавяне може да отдалечи с месеци, дори години изграждането, а това не трябва да се допуска.

Каква е Вашата оценка за служебното правителство?  

В служебното правителство различните министри се справят различно. Проф. Янаки Стоилов беше назначен с указ от президента за Конституционен съдия, той успя да се справи в неговата област като министър. Мисля, че и други министри  успяха да положат основата на нещо, на което да се надгражда, но новото служебно правителство действа от месец и малко.

То по-скоро е новото – старо служебно правителство?

Министърът на икономиката, на финансите, на транспорта са нови министри, а това са изключително ключови министерства важни за всички нас. Най-важната оценка за едно служебно правителство е да успее да се справи изборите да бъдат демократични, честни, да няма купен вот, да бъдат пресечени всички опити за манипулиране на изборния процес. Това е най-важното за едно служебно правителство и ако те успеят да се справят за втори път с тази отговорна задача то оценката трябва да е положителна, защото това е най-важното.

В новият парламент ще продължите ли да отстоявате въвеждането на мажоритарна избирателна система и един лев за глас субсидия?

Да, това е както всички знаят една от основните причини да бъде създадена ИТН и това е един от нашите важни приоритети. Надявам се, когато Националния статистически институт (НСИ) приключи  с преброяването и обобщим данните да успеем в следващите няколко месеца да внесем „Закон за мажоритарните избори“, който да дава еднакво представителство на всеки едномандатен район, а единият лев субсидия отново ще бъде вкаран още със „Закона за държавния бюджет“. Надявам се този път да бъде приет, а не както в предходните два парламента беше блокиран от мнозинството от другите партии.

От ГЕРБ не бяха ли готови да гласуват за 1 лв. субсидия?

Това ще е наше предложение, а който иска да го приеме. Ние не можем да попречим на нито една парламентарна партия или да й кажем как да гласува по даден закон. Това е наше виждане, че субсидията на партията трябва да бъде 1 лв. И се надявам с новият бюджет българските пенсионери да получават адекватни пенсии тоест отново да има преизчисление, а пенсиите за трудов стаж и възраст под 420 лв. да няма. Това, което ние успяхме да постигнем в 46-то народно събрание, да го запазим и ако бюджетът позволява да има увеличение на пенсиите. Да видим от средата на годината с колко ще могат да бъдат актуализирани, така че да няма пенсионери, които да са под линията на бедността.

Някой от партиите обещават предизборно, че добавката от 120 лв. към пенсиите ще останат и за следващата година. Може ли бюджета да го понесе?

Такъв вид социални добавки е хубаво да бъдат получавани, но за нас е по-важно да бъдат изработени така правилата тоест индексацията на пенсията да бъде така направена, че да няма нужда от такива добавки. Тоест пенсионерите, които са изработили своя трудов стаж да могат да получат една адекватна пенсия, а не да разчитат на несигурни добавки. Разбира се за всички останали, които имат нужда социалните добавки да бъдат достатъчно адекватни.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Коментари