Печатат малко над 17,25 млн. бюлетини за вота


Малко над 17 , 257 млн. бюлетини ще бъдат отпечатани за първия тур на местните избори на 27 октомври. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. В предварителни прогнози от ЦИК бяха заложили малко над 19 млн, като тази цифра се базираше на изработените бюлетини на предходните местни избори.

Около 6,9 млн. ще са бюлетините за кмет на община, също толкова са и тези за общински съветници. За кмет на район и кметство са съответно по 1,850 млн. и 1,59 млн. Единичната цена за отпечатване на бюлетина е 32 стотинки.

Трима англичани, двама гърци, поляк, холандец и една румънка напират за общински съветници. Не за всички обаче е приключила окончателната проверка дали отговарят на условията. Те са регистрирани за участие в местните избори в няколко общини – Хайредин, Нова Загора, Асеновград, Попово, Царево, Варна, Велико Търново.

Другата седмица започват обученията на Общинските избирателни комисии от страна на ЦИК, седмица по-късно пък и тези на секциите. От ЦИК са излезели с решение при отпечатване на избирателните списъци за втори тур, да бъдат включени и тези младежи, които са навършили 18 г. преди балотажа. До 12 октомври е крайният срок гражданите да подадат заявление, ако искат да гласуват по настоящ адрес.

74 към момента искат да наблюдават изборите. Те са регистрирани от седем НПО-та. Международните наблюдатели са 21 – от ПАЧИС и от общинския офис на естонската столица Талин.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е обжалвал пред ВАС отказа на ЦИК да излезе със становище заради неосъщественото му участие в предаването „Панорама“. Очаква се ВАС да излезе с решение до дни. Все още обаче не ясен точният размер на глобата, която Сидеров ще трябва да глоби заради държанието си в другото предаване на обществената телевизия – „Референдум“. Андреев уточни, че тепърва трябва да бъде издаде акт, а след това и ново решение с конкретната сума.

Междувременно ЦИК наложи глоба от 2000 лв. на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки. Тя обаче не е заради кампанията за местните избори, а заради нарушения покрай евровота. Административното наказание е за това, че партията на Марешки използва в агитационните си материали знака на ВВС, който съдържа цветовете на националния флаг. Според закона в агитационните материали се забранява използването на герба или знамето на България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.


Коментари