ПЕТЪР НИКОЛОВ: Политическото бъдеще принадлежи на патриотичната идея


Петър Николов е водач на листата на Обединените патриоти в Ловешка област. Роден е през 1979 година в София. Завършва Класическата гимназия и Софийския университет. Доктор по История и преподавател по Политически науки в Нов български университет. Автор на четири книги в областта на историята и политиката. Женен с три дъщери.


Г-н Николов, много хора тук се чудят защо
втори път се явявате като канидат за депутат в нашия район, но от името на различна политическа сила?

Няма нищо чудно. България е страна, в която партийната система е напълно разградена и сляпата лоялност към определена партия често означава да изневеряваш на принципите, които следваш. Затова в крайна сметка взех решение никога повече да не членувам в политическа партия. Разбирам достатъчно от политика и мога да бъда полезен, но единствено в ролята на експерт, а не на партиец. Като казвам експерт имам предвид човек с дълбоки политически познания, а не човек който крие политическите си възгледи. Моите възгледи прочее са ясни от години – патриотизъм и смелост да се отстояват националните интереси, защита на християнските ценности и на християнската идентичност на България и Европа, защита на българския бизнес.  Оказа се, че коалицията на Обединените патриоти е тази политическа сила, която ми позволява да браня тези принципи и същевременно да запазя независимостта си от партийни централи.

Вярно ли е,че Вашето кандидат депутатско място е „купено“ от Обединените патриоти и заплатено от Бойко Борисов, до когото твърдят че сте близък в последните години?

Получих покана да водя листата на Обединените патриоти по една единствена причина. Аз съм един от малкото анализатори в България, които от години прогнозираха възхода на т.нар. крайна десница, счупването на либералния консенсус в обществото и изграждането на негово място на нов консервативен политически консенсус, базиран на християнските ценности и патриотизма. Писал съм и съм говорил по тези въпроси стотици пъти и съм подготвен за политическия дебат, който предстои. Обединените патриоти видяха и оцениха всичко това и ми отправиха покана в момент, в който отдавна не членувах в политическа партия и бях взел решение да не се занимавам с активна политика. Мислих кратко и приех. Вярвам, че както трите патриотични партии, които ми се довериха, така и аз няма да съжаляваме за това.

Що се отнася до глупостите за купени мандати и прочее, то тях ги пускат хора, които явно си представят политиката единствено като пазарлък. Не съм участвал в такива работи, не участвам в момента и няма да участвам в бъдеще. За мен политиката е преди всичко сблъсък на идеи, а всеки, който ме познава знае, колко упорит мога да бъда, когато отстоявам своите идеи и ценности.

Защо избрахте точно патриотичната идея?

Не съм я избрал сега. Винаги съм бил патриот и винаги съм твърдял, че патриотизмът е един от основните стълбове на модерния консерватизъм. Новото всъщност е, че партиите от коалицията Обединени патриоти успяха да надрастнат примитивния национализъм и да предложат цялостна и умерена патриотична програма. Нещо към което постоянно съм призовавал и ГЕРБ, и партиите от т.нар. автентична десница, но което те така и не успяха да направят. Затова уверено мога да Ви кажа, че политическото бъдеще принадлежи на патриотичната идея.

Вие сте софиянец, какво ви кара да искате да се кандидатирате от Ловешки многомандатен район? Понеже не сте местен човек (а на жаргон сте „парашутист“) смятате ли,че добре познавате проблемите на този район?

Отдавна не се смятам за „чужденец“ в района. Живял съм тук, водил съм политически битки тук, никога не съм се откъсвал от проблемите и винаги съм се опитвал да помагам за тяхното разрешаване. Всъщност за мен е необяснимо, как може толкова прекрасен район да тъне в бедност и липса на перспектива. Има много лесни отговори на въпросите как регионът да се изправи на крака, но те искат политически опит и политическа воля. И накрая, аз обичам Ловеч, Троян или пък Тетевен повече, отколкото ги обичат повечето от хората родени в тях. Затова Ви обещавам да се връщам тук отново и отново…

По какъв начин виждате себе си като народен представител? С какво ще помагате на местните общности, които ще ви изберат?

Като активен политик, който знае как работи политическата система и може да я накара да работи за избирателния му район. Мисля, че на жителите на региона им е писнало от анонимни политически фигури и партийни треперушковци, които не могат да помогнат с нищо и на никого и гледат четири години да си клатят краката…

Назовете няколко основни проблема, които касаят община Троян, а също и Вашата помощ при тяхното разрешаване?

Първият и най-голям проблем е, че младите хора напускат града. Ако утре Обединените патриоти участват във властта, ще работя за развитие на регионалната политика така, че от държавата тъкмо икономически развити общини като троянската да бъдат подпомагани, а не като сега – закъсалите и зле работещи. Един такъв подход би засилил инвестициите в града и би спрял отлива на млади хора.

Друг базов проблем е свързан с пътната инфраструктура в републиканската пътна мрежа, като най-фрапиращо е положението с входовете на града. Троянският проход също трябва да бъде поддържан и отворен целогодишно и четиримесечната откъснатост от южна България да бъде преодоляна.

Друг приоритет по отношение на региона трябва да бъде развитието на туризма. В това отношение има огромен потенциал и в самия Ловеч, който обаче за съжаление не се реализира. В община Троян курортните зони Чифлик, Шипково и Беклемето трябва да бъдат развити с партньорската помощ на държавата.

И най-накрая остава реализирането на обходното трасе на път ІІ-35 Троян – Кърнаре. Този частично реализиран, пускан и отново спиран, търкалян по бюрата в АПИ и министерствата проект най-накрая също трябва да бъде завършен.

Начертайте с няколко изречения бъдещето на България, респективно на нашия регион, по начин, по-който вие искате да го видите?

Искам най-накрая България да се усмихне. Искам българите да се почувстват горди не само със славното си минало, но и с настоящето си. Искам българите да бранят успешно своята идентичност на ядро на християнската цивилизация. Искам да виждам как се строят църкви, училища и паметници. Искам да се раждат повече българчета и да обърнем негативната демографска тенденция в положителна. Искам границите ни, а също и границите на Европа да се пазят добре, с ясното съзнание, че това са границите между цивилизацията и варварството. Искам възрастните хора да имат нормани доходи и да гледат старините си с достойнство.

Направето кратко обръщение към най-обикновените хора, които нищо не разбират от политика,живеят твърде зле, отчаяни са от ежедневието и от ниските доходи, но са ваши потенциални избиратели?

Не деля хората на обикновени и необикновени… И на бедните, и на богатите мога да кааж едно и също: Ако нямате нищо против ДПС да продължи похода си в Ловешка област докато я подчини напълно – гласувайте за тези, които плащат по 50 лева на глас или си останете вкъщи. Ако искате скоро да видите как в Троян се строи джамия – продължавайте да се правите на глухи за това, което Ви казваме. Ако обаче искате да покажете на най-корумпираната българска партия, че гражданите на Троян имат сърца и души на истински българи, обичат града си и са готови да го бранят – гласувайте за Обединените патриоти!

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ, ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Коментари