Пеевски в кривото огледало на „Фрогнюз“

Краставите жаби на агент Академик „виждат“ депутата и там, където го няма, правят се на разсеяни за хонорарите на Огнян Стефанов от КТБ


Евтини на брашното, скъпи на триците – под този девиз жабокряците на агент Академик се захванаха да оквакат пространен материал за „кредитираните от КТБ медии“, в който самоцелно вкараха името на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

За да оправдаят спуснатата им отгоре задача, краставите създания, които напоследък се разпознават персонално, даже когато се подписват като „Екип Фрог нюз“, уточняват още в заглавието на епоса, че Пеевски е „невидим“. Това не пречи на „екипа“ да съзре вечния враг даже там, където го няма. А именно – сред някои кредитирани от техния благодетел Цветан Василев издания, пише вестник „Монитор“.

Изпълнителите на заданието обаче са слепи и неми за факта, че основателят на блатото, в което крякат доволно, е получавал солидни хонорари по лично разпореждане на човека, който вече няколко години се укрива от правосъдието. Тези дни свидетелят по делото за КТБ Бисер Лазов разкри някои от имената на хора, щедро финансирани от Цветан Василев. И ако гуруто на криминалния преход Иван Костов е получавал месечно възнаграждение от по 25 000 лева, за да прави нещо като „бизнес мониторинг“, то основателят на „Фрогнюз“ агент Академик очевидно е бил натоварен с по-специфични задачи, след като хонорарите за него са били значително по-тлъсти. Той, както и колегата му Мирослав Иванов, са били определяни от банкера като „журналисти за специфични задачи“. Сайтът на агент Академик и до днес е живото доказателство в какво се изразяват подобни задачи – в оплюване на противниците на техния благодетел, които разкриват многобройните му престъпления, както и в опити за дискредитиране на хора, от които Василев и компания панически се страхуват, защото им пречат да си редят пасиансите.

Както обясни в съдебната зала свидетелят Лазов, със Стефанов се запознали през 2013 г., когато получил задача да осигури 300 000 лева, които агент Академик на ДС да вземе през фирмата си „Торнадо“. Пари на ръка, с изричното указание те да не бъдат осчетоводявани никъде, са били давани на два пъти. През август 2013 г. в дълбоките джобове на агент Академик потънали 100 000 лева, а през март 2014 г. прибрал 150 000 лв. „Моята задача беше да осигуря сумите и да ги предам на касиерката на „Фирмата“. Имаше указание да заведат Стефанов в касата, да му бъдат осигурени парите и да не подписва никакъв документ“, посочи в съда Лазов, като уточни, че лицето е получило сумите.

Ще припомним само, че по времето, в което се е грижел стриктно за собствените си финанси, преливащият от морал към днешна дата съосновател на сайта „Фрогнюз“, най-безскрупулно изхвърли на улицата журналистите от седмичника „Торнадо“, оставяйки ги без заплати. По всичко личи, че си е взел поука от случилото се, защото днес сайтчето му храни само няколко нефелни журналисти, които, колкото и да крякат, не могат да надскочат възможностите си. Вероятно затова съоснователят на сайта, който иначе се кълне, че отдавна няма нищо общо с него, се мори да пише сам. Пасквилът на недоносчетата му завършва с изречението: Както казват бабите „хвърляй брашно, прави мъгла“. На дописниците можем само да препоръчаме, да не прекаляват с разсипията на брашно. Да си спомнят за съдбата на колегите си от „Торнадо“ и да си правят изводи, ако могат.

Коментари