Пациентът в троянската Белодробна болница в много добро състояние


Пациентът, настанен за лечение с доказан COVID 19 в Белодробната болница в Троян е много добро общо състояние. Това информира областния управител Ваня Събчева управителят на лечебното заведение д-р Цветомила Дудевска.
Както вече е ясно, със заповед на Министъра на здравеопазването „СБАЛББ-Троян“ бе определено за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние. Към 10 април във Фтизиатрично отделение, което отговаря на изискванията за разкриване на инфекциозна структура, са настанени за диагностика и лечение общо 5 пациента – двама мъже и три жени. Един от тези пациенти, настанен на 3 април и приет с диагноза „Двустранна пневмония“, на следващия ден бе потвърден с PCR-тест за РНК на SARS-CoV-2 от Националната референтна лаборатория.
По думите на д-р Дудевска стартира се лечение в съответствие с Националното ръководство за лечение на COVID-19. Днес пациентът е в много добро общо състояние, подобрени са лабораторните му показатели, рентгеновите изменения, с нормална кислородна сатурация е и е афебрилен. Вторият пациент, съмнителен за COVID-19 е приет на 8 април (завърнал се от Великобритания на 29.03.2020 г. и под карантина) с диагноза „Двустранна пневмония“. Резултатът от PCR-тест, проведен във Вирусологичната лаборатория на УМБАЛ – Плевен е негативен от 9 април. Пациентът продължава да бъде лекуван, съобразно приемната си диагноза и е в стабилно общо състояние към момента. Останалите трима пациенти, също са с негативни резултати от Националната референтна лаборатория от миналата седмица, но двама от бяха съмнителни при проведен бърз тест, а един беше с положителен тест за IgG. В добро общо състояние са и през следващата седмица предстои изписването им, информира още управителят на лечебното заведение.
Персоналът на отделението, обслужващ денонощно пациентите, се състои от двама лекари специалисти: д-р Мирослав Субашки „Пневмология и фтизатрия“ и д-р Владимир Карамфилов по „Вътрешни болести“, две мед. сестри и двама санитари. Екипът е преминал обучение за диагностика и лечение на COVID-19 и денонощно мониторира всички жизнени и параклинични показатели, което е гаранция за недопускане на усложнения и добър изход от лечението. Екипът е снабден с всички необходими предпазни средства и дезинфектанти.
Погрижихме се лекарите, мед. сестри, лаборанти и санитари, които обслужват потвърдените и съмнителните случаи да бъдат изследвани с PCR -тест и за щастие на 9 април резултатите им са негативни. Благодаря за високия професионализъм, самоотвержената и достойната работа на целия екип на „СБАЛББ-Троян“, за грижата и вниманието с което обслужват пациентите, подчертава д-р Дудевска.
Областният управител Ваня Събчева също изпрати своите благодарности към екипа на Белодробната болница в Троян за отличната работа и високия професионализъм и човечност при изпълнението й.
Припомняме, че в област Ловеч към момента двама пациенти са доказани с коронавирус, като първия вече бе излекуван и изписан от Инфекциозно отделение на МБАЛ Ловеч.
Там към момента по информация от д-р Румяна Нановска лечебното заведение е получило един респиратор, предоставен от дарител на МЗ, откъде е изпратен в Ловеч, очакват се още два също от дарители. Болницата вече е получила 100 000 лв дарение от братя Домусчиеви, 300 000 лв дарение от сдружение, пожелало анонимност, 7000 лв от Окръжен съд, 3300 лв от „За Доброто“, 25 200 лв от ББР, както и дарения в материали – маски, шлемове, дезинфектанти, както и от РЗИ са разпределени спирт, очила и други консумативи.

Коментари