Партиите не се споразумяха за РИК – Ловеч


На проведените днес консултации при областния управител за състава на Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч партиите и коалициите не постигнаха споразумение. Издигнати бяха две кандидатури за председател, две за секретар и една за зам.-председател.

Областният управител инж. Светослав Славчев свика консултациите за състава на РИК във връзка с насрочените избори за президент и вицепрезидент и избори за народни представители, които ще се проведат едновременно на 14 ноември. Участваха представители на шестте представени в 46-ото Народно събрание партии и коалиции – партия „Има такъв народ“, коалиция „ГЕРБ-СДС“, коалиция „БСП за България“, партия ДПС, коалиция „Демократична България – обединение“, коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. 

Според решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) РИК – Ловеч, включва 13 членове, включително председател, двама зам.-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите: за партия „Има такъв народ“ – 3 членове, за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове, за коалиция „БСП за България” – 2 членове, за коалиция „Демократична България – обединение“ – 2 членове, за партия ДПС – 2 членове, за коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член.

От „Има такъв народ“ предложиха за председател Валентин Георгиев и за членове Велислава Карадобрева и Петя Стоянова. От ГЕРБ-СДС издигнаха за председател кандидатурата на Валентина Недялкова и за членове Анна Михайлова и Иван Арабаджиев. Предложението на „БСП за България“ е Петко Петков за секретар и Рени Миткова за член. И ДПС заявиха позицията на секретар – Фатме Моллова, а за член предложиха Севдие Кулаалиева. „Демократична България“ посочиха Клара Баросова за зам.-председател. Предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ е за член – Марияна Иванова.

Направените предложения ще бъдат изпратени в ЦИК, която да вземе решение за определяне състава на РИК – Ловеч. От „Има такъв народ“ заявиха желанието си, ако техният кандидат не бъде избран за председател, да бъде секретар, а от БСП – ако не бъде утвърден кандидатът им за секретар, да бъде зам.-председател.

Коментари