Парламентът не чу гласа на магистратите, когато ги блокира, но ще чуе ли мълчанието им?*


Ще чуят ли народните представители мълчаливия протест на прокурорите, следователите и съдебните служители, които излязоха на улицата, за да предупредят, че се посяга на независимостта на съдебната власт?

В четвъртък десетки граждани, които в 11 ч минаваха покрай съдебните сгради в цялата страна, станаха свидетели на безпрецедентна проява. Юристите с червени тоги 15 минути мълчаливо стояха пред храмовете на Темида, за да кажат, макар и без думи, че съдебните закони се променят набързо, без анализ и на инат.

Протестът им напомня “Марша за защита на справедливостта” на полските съдии през 2020 г. И те по подобие на българските прокурори излязоха на улицата, когато съзряха опасност, надвиснала над независимостта им.

Протестът на прокурорите беше предизвикан от решението на правната комисия да закрие специализираното правосъдие. С 10 гласа “за” депутатите от “Има такъв народ”, БСП, “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!” гласуваха в сряда промените в Закона за съдебната власт (3СВ) и Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК).

Всъщност най-голямото възмущение на магистратите дойде оттам, че за разлика от 2010 г. и 2011 г., когато се коментираше създаването на специализираната магистратура, сега не бе поискано мнението на нито един юрист извън правната комисия.

Преди 11-12 г. бяха проведени множество кръгли маси и дискусии, включително в самия парламент, където мнението си казаха професори и доценти по право, шефовете на върховните съдилища, водещи адвокати по наказателно право, неправителствени организации. Сега дори не беше поискано становището на Висшия съдебен съвет, което винаги е търсено, когато става дума за съдебни закони.

Излязохме, за да видят, че съществуваме, каза прокурор от Пловдив. В града под тепетата в мълчаливия протест на площад “Съединение” се събраха прокурорите, следователите и съдебните служители от апелативната, окръжната и районната прокуратура в Пловдив, териториалните отделения в Карлово, Асеновград и Първомай, както и от Военноокръжната прокуратура в града под тепетата.

Те обявиха несъгласие с намерението за нарушаване на принципа за разделение на властите и опитите за политическо вмешателство в системата на независимата засега съдебна власт.

Според пловдивските магистрати част от законодателните идеи, които целят изваждането на прокуратурата от съдебната власт, в никакъв случай няма да доведе до повече независимост.

Магистратите от окръжната и районната прокуратура в Плевен и териториалните отделения в Левски, Червен бряг, Никопол, Кнежа чрез мълчаливото си присъствие реагираха срещу осъществения натиск върху независимата съдебна власт и нарушаването на принципа за разделение на властите.

Прокурорите от Смолян мълчаливо протестираха срещу промените в ЗСВ и НПК.

Прокурорите от Смолян мълчаливо протестираха срещу промените в ЗСВ и НПК

Прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт, което гарантира нейната независимост, беше категоричната им позиция.

Същото становище застъпиха и колегите им, които се събраха пред Съдебната палата в Бургас в четвъртък в 11 часа, за да покажат своята загриженост и несъгласие с подготвяните промени. Прокурорите припомниха становището на Конституционния съд, че специализираният съд не е извънреден.

Мълчаливо бургаските магистрати изразиха и своята съпричастност към колегите си от специализираното правосъдие, “чието закриване е обект на предлагани законодателни изменения, които се правят без никакъв обществен дебат и становища от институциите”.

“Ние сме против политическия натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите”, обявиха прокурорите, следователите и съдебните служители от Монтана.

Опитите чрез спешно “лобистко законодателство” да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по глава първа от НК (тероризъм) не са в интерес на българските граждани и общество, посочиха още монтанските магистрати в декларация.

Според тях изваждането на прокуратурата от съдебната власт би било в интерес единствено на обвиняеми и подсъдими лица със сериозен финансов ресурс, придобит по престъпен начин, а вероятно и на чужди интереси.

Опасение, че предложените промени застрашават конституционно установения принцип за разделение на властите и върховенството на закона, изразиха в декларация и магистратите от двете прокуратури в Кърджали.

Несъгласието си с опитите за прибързани промени обявиха и прокурорите от Русе и Бяла.

Всяка форма на намеса в дейността на магистратите, пряко или косвено, води до уронване на върховенството на правото, законността и справедливостта – основни принципи във всяко демократично общество, обявиха и прокурорите и следователите от Ловешкия съдебен район.

В условията на извънредно положение и пандемичната обстановка не допуснахме забавяне на изпълнението на служебните си задължения и снижаване на качеството на работа, подчертаха прокурорите от апелативната, окръжната и районната прокуратура във Велико Търново.

Мълчаливо пред съдебните сгради несъгласие изразиха магистратите от Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен.

Ще припомним един от древноримските постулати: “Без правосъдие няма свобода, обявиха те.

*в-к „24 часа“

Коментари